Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
05.01.2024 03:05

Dubnica je ekologická, vianočné stromčeky neskončia na skládke


Ilustračný výrez plagátu


Mesto Dubnica nad Váhom dáva aj tentokrát do pozornosti bezplatný zber živých vianočných stromčekov, ktoré majú svoju prioritnú úlohu za sebou. Ich púť však nekončí – poputujú na biologické zhodnotenie.


Technické služby mesta Dubnica nad Váhom budú zber živých vianočných stromčekov realizovať v troch termínoch, a to 8. januára, 15. januára a 5. februára. Ak túto službu Dubničania plánujú využiť, je potrebné stromček zbaviť všetkých ozdôb vrátane háčikov a vyložiť ho k nádobám na komunálny odpad v predvečer dňa zberu. S cieľom recyklovať a zhodnocovať čo najväčšie množstvo surovín, ktoré by v opačnom prípade skončili na skládke, budú aj tieto stromčeky spracované. Vyrobí sa z nich drevná štiepka s možnosťou ďalšieho využitia. Rovnakým spôsobom bude využitý aj vianočný stromček z Námestia Matice slovenskej.

Pripomíname tiež, že recyklovať je možné aj vosk zo sviečok. V najbližších dňoch pribudnú v meste zberné nádoby na plastové kahance so zvyškami vosku, ale aj na zvyšky sviečok bez kahancov. Ide o špecifický druh odpadu, ktorého množstvo narastá práve počas sviatkov. Mesto sa touto iniciatívou snaží motivovať obyvateľov k jeho separovaniu a následnej recyklácii.

Autor: (ts-Dubnica n/V, Ľubomír Bobák)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.01.2020
Na vianočných stromčekoch si pochutnávajú zvieratá v košickej zoo
Nepredané vianočné stromčeky už tradične našli využitie v košickej zoologickej záhrade. V povianočnom období si na nich pochutnávajú lesné či vysokohorské kopytníky.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
10.01.2023
Kompost z vianočných stromčekov poskytne radnica aj obyvateľom mesta
Kompost získaný z vianočných stromčekov v Nitre budú môcť vo svojich záhradách využiť aj obyvatelia mesta. Ako informovala radnica, kompostové hnojivo získané zo stromčekov bude pre verejnosť k dispozícii už v priebehu mája.
viac
31.10.2023
V Dubnici energeticky zhodnotia kahance z cintorínov so zvyškami vosku
Pri mestských cintorínoch v Dubnici nad Váhom pribudli na jeseň žlto-oranžové odpadové nádoby. Určené sú na plastové kahance obsahujúce zvyšky vosku. Informovala o tom dubnická viceprimátorka Andrea Blajsková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %