Piatok 18.10.2024
Dnes má meniny 
Lukáš
°C
25.09.2024 08:50

Dosahy konsolidačného balíčka pocítia cez občanov aj samosprávy


(Snímka: ZMOS)


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) očakáva, že pripravovaný konsolidačný balíček bude mať dosah na občanov a tým pádom aj na samosprávy cez nižší výber dane z príjmov fyzických osôb. Na tlačovom brífingu počas včerajšieho rokovania Rady ZMOS v Žiline to uviedol predseda združenia Jozef Božik.


„Ekonómovia hovoria, že konsolidácia verejných financií so sebou prinesie vyššiu nezamestnanosť, čoho dôsledkom bude nižší výnos z dane z príjmov fyzických osôb. Treba povedať aj to, že ceny tovarov a služieb sa navyšujú, a tie si musia objednávať aj samosprávy. Obce a mestá budú nútené šetriť a občania to pocítia na znížení kvality služieb," podotkol Jozef Božik.

Podľa predsedu ZMOS-u samosprávy aktuálne nemajú priestor na zvyšovanie sadzieb dane z nehnuteľnosti či poplatkov za odpad, ktoré rástli v predchádzajúcich dvoch rokoch. „Občania budú platiť vyššie dane pri každom jednom výrobku okrem základných potravín. Bude ich bolieť aj to, keď bude od 1. januára platná mechanicko-biologická úprava odpadu, na základe ktorej pôjdu poplatky hore rádovo od 10 do 20 eur na hlavu," dodal Jozef Božik.

Starostovia a primátori sa zhodli, že situácia v samosprávach je mimoriadne vážna. „Budeme nútení v priebehu roka zvyšovať poplatky za opatrovateľskú službu a v zariadeniach sociálnych služieb. Viacerým samosprávam hrozí nútená správa, pretože nemajú peniaze ani na mzdy svojich zamestnancov," naznačila predsedníčka Komory obcí ZMOS-u Božena Kováčová.

Prepočty primátora Galanty Petra Koleka hovoria, že budúci rok budú výdavky jeho samosprávy o 500 000 eur vyššie. „Dostali sme sa do situácie, keď nedostatok finančných prostriedkov bude znamenať zatváranie športovísk a rušenie kultúrnych podujatí. Zvýšenie dane z pridanej hodnoty možno bude znamenať aj zrušenie plánovaných investičných aktivít," skonštatoval Peter Kolek.

Pozrite si záznam z tlačovej besedy.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.01.2018
Samospráva chce ľudí informovať cez sms-ky
Mesto Zlaté Moravce má v pláne zaviesť nový informačný systém prostredníctvom sms správ a emailov. Ľudia by tak mohli cez svoje mobilné telefóny a počítače dostávať vždy včas všetky dôležité oznamy i kultúrne pozvánky. Samospráva už odoslala prvé skúšobné správy.
viac
03.07.2020
Občania kontaktovali kontrolórov i počas koronakrízy
Preverenie hospodárenia verejno-právnej RTVS, pracovno-právnych vzťahov na Fakulte informatiky a informačných technológií STU v Bratislave, či konanie samospráv počas trvania pandémie ochorenia COVID-19 žiadali od Najvyššieho kontrolného úradu SR vo svojich podnetoch obyvatelia SR v tomto roku.
viac
10.07.2020
ZMOS robí prieskum zameraný na posudkovú činnosť
Združenie miest a obcí Slovenska realizuje ďalší prieskum. Aktuálny sa prioritne sústredí na posudkovú činnosť. Výkon zdravotných (lekárskych) a sociálnych posudkových činností je neoddeliteľnou súčasťou originálnej kompetencie sociálnych služieb, ktorá samosprávam prináleží od januára 2009.
viac
22.07.2020
Vieš o úradníckom čine, ktorý si zaslúži byť ocenený?
Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť v spolupráci s Klubom úradníkov dobrej vôle a ostatnými partnermi otvorili zbieranie nominácii do druhého ročníka Úradníckeho činu roka. Čas na nominovanie či prihlásenie sa je do konca augusta 2020.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.02 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %