Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
19.07.2018 04:00

Dopravu v prešovskej župe zlepší tzv. Masterplan


Ilustračná snímka TASR


Prešovský samosprávny kraj si dal vypracovať strategický dokument pre oblasť dopravy s názvom „Plán udržateľnej mobility Prešovského samosprávneho kraja“, tzv. Masterplan. V rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) naň získal vyše 340 tisíc eur.


Hlavným zámerom dokumentu je riešenie dopravy v PSK na organizačnej, prevádzkovej a infraštruktúrnej úrovni. Dôraz sa bude klásť na verejnú osobnú a nemotorovú dopravu a na účinné využitie nových technológií inteligentných dopravných systémov. Cieľom je zabezpečiť environmentálne a finančne prijateľnú dopravu rešpektujúc základné princípy udržateľnej mobility.

„Verím, že tento strategický dokument pomôže zlepšiť plánovanie dopravy v kraji, aby sme tu jednak prilákali investorov, a zároveň dali ľuďom prácu, aby za ňou nemuseli cestovať mimo územia nášho kraja. Je to kľúčový materiál, ktorý je nevyhnutným predpokladom pre získanie finančnej podpory z eurofondov pri výzvach pre dopravnú infraštruktúru,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Ako dodal, Masterplan zlepší prehľad o dopravnej situácii v kraji, ponúkne analýzu problémových, najslabších i strategických miest v doprave. „Podstatné je, že navrhne aj riešenia, ako postupovať pri rozvoji dopravného systému, ukáže smer podpory rôznych druhov dopravy a v konečnom dôsledku prispeje k tomu, ako urobiť z kraja príjemnejšie miesto pre život,“ povedal predseda PSK.

Masterplan pripraví česká firma NDCon, ktorá v minulosti spracovala rovnaký dokument už aj pre Prešov a Košice. Spoločnosť už začala so zberom údajov a prieskumom, ktorý by mal byť hotový do konca novembra tohto roku. Sústredí sa pritom najmä na migračné trendy obyvateľov za prácou a bývaním, ale aj na organizáciu, prevádzku a infraštruktúru dopravy či nehodovosť. V tejto súvislosti bude získavať informácie o celom dopravnom systéme na území kraja, vrátane diaľnic, ciest I. triedy a železníc.

Do konca mája 2019 firma pripraví dopravný model. Dokument bude mať tri hlavné výstupy – popíše stav a významovosť ciest, kompletne zdokumentuje stav verejnej dopravy a navrhne odporúčania pre kraj. Koncom júna budúceho roka navrhne riešenia dopravných subsystémov, teda ciest, siete verejnej osobnej dopravy, integrovanej a cyklistickej dopravy, prestupných železničných uzlov, inteligentných dopravných systémov a vypracuje varianty vývoja dopravy na roky 2020 – 2040.

Autor: (lh)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.09.2017
Do Európskeho týždňa mobilty 2017 sa zapája aj Prešov
Od pondelka 18. septembra do piatku 22. septembra môžu prešovskí vodiči využívať mestskú hromadnú dopravu bezplatne. Stačí mať pri sebe vodičský preukaz.
viac
22.11.2017
V Žiari nad Hronom vybudujú 3,7 km dlhý cyklochodník
V Žiari nad Hronom vybudujú takmer 3,7 kilometra dlhý cyklochodník, ktorý prepojí mesto s priemyselným parkom. Centrálna diagonála, ako sa cyklochodník nazýva, má zvýšiť atraktivitu cyklodopravy v meste a podporiť zdravé dochádzanie miestnych ľudí do práce.
viac
31.12.2020
PSK už má dokument, ktorý má ambíciu zlepšiť dopravu v kraji
Prešovský samosprávny kraj (PSK) už má plán udržateľnej mobility (PUM). Ako informovala Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK, dokument obsahuje konkrétne návrhy zlepšení v doprave v celom kraji. Na decembrovom zastupiteľstve ho schválili krajskí poslanci.
viac
26.01.2022
Na stredných školách na Spiši sa preinvestuje 11,2 miliónov eur
Vďaka prostriedkom z Integrovaného regionálneho operačného programu sa dve stredné školy na Spiši zmodernizujú. Celkovo sa v nich preinvestuje 11,2 miliónov eur. Prešovský kraj si od týchto projektov sľubuje skvalitnenie praktického vyučovania i zatraktívnenie odborov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %