Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
02.10.2023 07:55

Dokončili sme ďalší úsek Vážskej cyklotrasy Považský Chlmec – Žilina


V piatok (27.septembra 2023) sme slávnostne prevzali stavbu dokončeného cyklo úseku Považský Chlmec – Žilina, ktorý je súčasťou Vážskej cyklotrasy.


Snímka z otvorenia cyklotrasy


Dĺžka cyklotrasy je síce len cca 1,3 km, avšak významnou investíciou je nový cyklomost ponad Váh v dĺžke 180 m, ktorý je v rámci SR jedným z cyklomostov s najväčším rozpätím a samotná stavba mosta je oku lahodiacim dielom. Stavebné práce sa začali v októbri 2022, zhotoviteľom je spoločnosť STRABAG, s.r.o. Celková cena stavby je takmer 4,5 mil. eur. Vážska cyklotrasa, úsek Považský Chlmec – Žilina je financovaná z operačného programu IROP (Integrovaný regionálny operačný program).

 Zrealizovaním tejto stavby sa docieli zvýšenie bezpečnosti a plynulosti všetkých účastníkov cestnej premávky na ceste II/507 v časti katastrálneho územia Považský Chlmec. „Časť obyvateľov mesta Žilina, ktorí sa budú chcieť dostať na bicykli smerom na Bytču sa tak budú môcť vyhnúť tzv. „2 esičkam“ na ceste II/507 v Považskom Chlmci. Úsek riešenej cyklotrasy sa začína v križovatke cesty II/507 a miestnej cesty vedúcej k bývalému smetisku v Považskom Chlmci a končí pod cestným mostom na ceste I/11 v k. ú. Žilina, kde sa napája na existujúci úsek Vážskej cyklotrasy na ľavom brehu rieky Váh,“ informoval Peter Mráz, vedúci oddelenia cyklodopravy a dopravných stavieb odbor dopravy ŽSK.

Žilinský samosprávny kraj pokračuje v projektovej príprave Vážskej cyklotrasy aj v úsekoch Považský Chlmec – Divinka a Kotešová – Bytča – hranica krajov ŽSK/TSK tak, aby sa v celom úseku od Žiliny po hranicu ŽSK/TSK s pokračovaním do Považskej Bystrice mohli cyklisti dostať mimo zóny automobilovej dopravy, resp. mimo frekventovaných ciest. 

Erika Jurinová, predsedníčka ŽSK: „Tento úsek Vážskej cyklotrasy, ktorého súčasťou je cyklomost ponad Váh patrí historicky aj finančne k najnáročnejším stavbám v histórii nášho kraja. Našim cieľom je posilniť mobilitu pre všetkých občanov, vrátane návštevníkov kraja. Aj v tomto prípade išlo o veľmi zložitý a dlhodobý proces, ktorého výsledok však stojí za to a ocenia ho fanúšikovia cyklodopravy. Naša vízia sa nemení, postupne pripravujeme a budujeme ďalšie úseky, a našou snahou je prepojiť ich do komplexnej kostrovej cyklistickej siete. V minulom roku sme vybudovali cyklotrasy v dĺžke viac ako 9 km. Aktívne pracujeme na projektovej príprave celej Vážskej cyklotrasy, ktorá povedie naprieč územím nášho kraja s dĺžkou cca 160 km a to mimo zóny automobilovej dopravy a frekventovaných ciest. Projekčne pripravujeme prepojenie na hranici s Trenčianskym samosprávnym krajom, spomeniem aj úseky Nezbudská Lúčka - Lipovec – Krpeľany, Ružomberok – Turík, či Liptovský Mikuláš – Liptovský Hrádok a mnoho ďalších.“

Autor: (ts-ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.11.2017
Prvé kilometre Vážskej cyklomagistrály sú už realitou
Rok 2017 sa do cyklistických dejín Trenčianskeho samosprávneho kraja zapíše hrubým písmom. Na jeho území vznikajú historicky prvé kilometre megaprojektu Vážskej cyklotrasy, ktorá v dĺžke 100 km povedie naprieč celým samosprávnym krajom. O názve megaprojektu rozhodne verejnosť.
viac
04.02.2020
Významný posun v príprave cyklotrasy popod Strečno
Nastal významný zlom v príprave cyklotrasy, ktorá prepojí Žilinu s Vrútkami. Po takmer piatich rokoch sa ukončilo posudzovanie vplyvov na životné prostredie. Rozhodnutie EIA nadobudlo právoplatnosť. Žilinská župa sa tak môže posunúť v prípravách cyklotrasy ďalej.
viac
10.02.2020
V Žiline-Považskom Chlmci vybudujú splaškovú kanalizáciu za 3,7 milióna eur
Mesto Žilina sa dohodlo so Severoslovenskými vodárňami a kanalizáciami, a. s. (SEVAK) na financovaní splaškovej kanalizácie v mestskej časti Považský Chlmec. Celkové predpokladané náklady sú 3,7 milióna eur, mesto sa na nich bude podieľať sumou približne 1,3 milióna eur.
viac
28.12.2020
TSK žiada o financie pre cykloprojekty na Považí a hornej Nitre
Siedmy úsek Vážskej cyklomagistrály a cyklotrasa na hornej Nitre sú prioritami Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) v budovaní cyklistickej infraštruktúry v budúcom roku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %