Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
02.12.2019 08:05

Dobrovoľníci vysadili na jeseň stovky stromov


Ilustračná snímka, zdroj: Dobré noviny


Jeseň v Bánovciach nad Bebravou sa opäť niesla v znamení dobrovoľníctva a v záujme zlepšiť životné prostredie. S pomocou dobrovoľníkov zabezpečilo mesto v októbri a novembri výsadbu 64 listnatých stromov a 210 tují, informovala bánovská radnica.


"V záujme toho, aby sa dreviny čo najlepšie ujali, mesto obstaralo predpestované stromy s priemerom kmeňa až 15 centimetrov. Celkové náklady na nákup drevín a pomocného materiálu dosiahli približne 7926 eur," uviedla bánovská radnica.

Do výsadbovej jamy pridávali dobrovoľníci výživný substrát a umiestnila sa tam i zavlažovacia trubica. Mesto zabezpečí polievanie stromov, ale uvíta i pomoc z radov občanov.       

Nové stromy pribudli v areáloch materských škôl (MŠ) Hollého, 5. apríla, Horné Ozorovce, ako i na cintoríne v tejto mestskej časti. Do výsadby sa zapojili zamestnanci škôlok, rodičia a obyvatelia mestskej časti. V mestskom parku mesto s pomocou študentov Gymnázia Janka Jesenského a Strednej odbornej školy (SOŠ) strojníckej nahradilo niekoľko kusov vyschnutých drevín, ďalšie stromy tam študenti vysadili ako náhradnú výsadbu za vyrúbané stromy v areáli SOŠ. Na Ulici A. Hlinku pomohla mládež s výsadbou líp.       

Do výsadby stromov za zapojili i zamestnanci Centra voľného času a Cykloturistický klub Viking. Tí vysadili stromy na Lúčnej ulici. Tím utvorili aj dobrovoľníci zo ŠHOK-u s aktivistami zo skupiny Žihadielko pre Bánovce nad Bebravou, riaditeľom Základnej školy Gorazdova, zamestnancami mesta a pár obyvateľmi blízkeho bytového domu, ktorí vysádzali stromy v športovom areáli ŠHOK a okolo detského ihriska, ako i okolo plota areálu na Ulici Matice slovenskej. Svojpomocne si s výsadbou troch okrasných višní poradili obyvatelia ulice Husitská.       

"Vďaka dobrovoľníckej práci sa pri výsadbe stromov ušetrili nemalé finančné prostriedky. Stromy sa nám odvďačia čistejším vzduchom, zadržiavaním vody v krajine, podporou živočíšnej biodiverzity, chladivým tieňom v období horúčav a zlepšením mestskej mikroklímy," dodala bánovská radnica.       

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.06.2016
Mesto spustilo projekt prevencie násilia na zvieratách
Mesto Bánovce nad Bebravou začalo realizovať projekt zameraný na prevenciu páchania násilia na zvieratách.
viac
04.10.2019
V meste pribudli ďalšie kryté stojiská na nádoby na odpad
Samospráva Bánoviec nad Bebravou umiestnila na území mesta ďalšie dve kryté uzamykateľné stojiská na kontajnery. Stojiská za takmer 15.000 eur pribudli na ulici Matice slovenskej a ulici Žitná, ich obstaranie financovala radnica z rozpočtu mesta. Informovala o tom v tlačovej správe.
viac
17.02.2020
Samospráva chce na Dubničke zriadiť komunitné centrum
Samospráva Bánoviec nad Bebravou plánuje zriadiť komunitné centrum. Vznikne v priestoroch Základnej školy Gorazdova na sídlisku Dubnička.
viac
18.09.2020
V športovom areáli na Dubničke pribudlo dopravné ihrisko
Mladí cyklisti, kolobežkári i chodci sa naučia pravidlá cestnej premávky na novom dopravnom ihrisku. Vybudovali ho v športovom areáli na sídlisku Dubnička. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %