Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
08.09.2017 03:18

Do života Rimanov môžete nahliadnuť na XX. ročníku Rímskych hier


Pozvánka.


XX. ročník Rímskych hier prinesie celé spektrum zo života Rimanov – civilného aj vojenského života.


Múzeum Antická Gerulata

Doobedňajšia časť bude ladená modernejšie a rodinné tímy môžu zase súťažiť v rôznych disciplínach. Nebude chýbať preklad obľúbených citátov, odievanie do rímskych odevov, skúšanie účesov, rozoznávanie rímskych chutí, točenie na hrnčiarskom kruhu. Opäť pre najmenších návštevníkov pripravíme rímsku škôlku. V doobedňašom programe vystúpi v Gerulate aj v Rímskom parčíku známe Divadlo z kufra von. Jeho protagonisti – Andrej Šoltés a Martin Meľo – originálnym spôsobom, cez prizmu súčasnosti, priblížia návštevníkom starovekú rímsku civilizáciu. Oživením programu budú aj vystúpenia 50 detí zo súkromnej Základnej umeleckej školy v Rusovciach na Balkánskej ulici. Veríme, že si nikto nenechá ujsť slávnsotný sprievod cisára, cisárovny, Rimanov, Rimaniek a ich detí, legionárov. Na svoju púť z Gerulaty po Maďarskej ulici až do parku kaštieľa v Rusuovciach sa pustí sprievod o 13:00. Bude to zážitok, kedy opäť prídu Rimania a usadia sa na chvíľu v Rusovciach. Veíme, že ich domáce obyvateľstvo privíta a pokiaľ má doma niekto tuniku, alebo si dokáže vyrobiť tógu, nech sa pridá k zástupu Rimanov – nadšencov z piatich krajín sveta pod taktovkou Tovarišstva starých bojových umení a remesiel.

 

Park kaštieľa v Rusovciach

Od 14:00 bude v parku bohatý program, ktorý sa bude každú hodinu obmieňať. Pripravené sú remeslené stánky aj stánky s občerstvením. „Chlieb a hry“ čakajú na všetkých, ktorí zavítajú na celoddený program: doobeda do Gerulaty a poobede do parku kaštieľa v Rusovciach pozývajú aj moderátori Partrícia Garajová Jarjabková a Juraj „Šoko“ Tabaček.

 

LIMES DAY – 4. ročník a obľúbený ARCHEOBUS

Limes Day je podujatie, ktoré má upozorniť na rímske pamiatky na hranici pozdĺž Dunaja, Limes Romanus, ktorú tvorila reťaz rímskych táborov spojených cestami. Tie nás skoro pred 2000 rokmi zjednotili v rámci jednej Rímskej ríše. Jeho zámerom je propagovať najmä doposiaľ málo navštevované rímske pamiatky na Limes Romanus, ako aj dosiahnuť ich zápis do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Cez netradičné podujatia zapojiť do spoznávania čo najväčšie množstvo ľudí všetkých vekových kategórií. Najväčším lákadlom bude aj tento rok ARCHEOBUS. Voľné vstupenky si verejnosť môže vyzdvihnúť od 31. 8. – 7. 9. 2017, pondelok – nedeľa 9:00 – 19:00 v Turistickom informačnom centre, Klobučnícka 1, Bratislava. Viac info v skladačke k Rímskym hrám a Limes day a na www.muop.bratislava.sk

 

Obzretie do minulosti rímskych hier

Projekt Rímske hry vznikol ako nenápadné podujatie pod názvom Rimania na Dunaji. Pôvodne rodinný typ celodenného programu prerástol postupne do celomestského rozmeru s presahom do ďalších regiónov Slovenska a napokon aj zahraničia. MMB ho za účasti Hlavného mesta SR Bratislavy organizuje už od roku 1998 a tento rok pripravuje jubilejný XX. ročník.

Hlavným cieľom dvadsiatich ročníkov bolo vytvoriť u bežných návštevníkov primárne záujem a následne vzťah ku Gerulate v Rusovciach ako významnej pamiatke kultúrno-historického dedičstva a uvedomenia si jej významu vo vzťahu k LIMES ROMANUS.

Koncepcia programov sledovala jednotlivé oblasti života a myslenie ľudí v starovekom Ríme. Každý ročník sa vyznačoval inou témou. V ostatných dvoch ročníkoch sme využili najmodernejšie technológie na priblíženie života v starovekom Ríme a dokonca sme vytvorili program so súťažami pre vekovú kategóriu 2 – 6 rokov pod názvom Rímska škôlka. Prvé ročníky stavili najmä na zručnosť návštevníkov a postupne viac aj na ich vedomostnú úroveň. Dramaturgička podujatia sa vždy zameriavala na každodennosť Rimanov – bývanie, odievanie, oslavy, stravovanie. No vniesla aj pohľady na rozvoj vedy, vojenskej techniky, umenia – tanca, divadla, hudby. Vytváranie odborných textov vychádzalo z určenej témy a zbierkových predmetov vystavených v expozícii múzea. Návštevníci oceňovali priblíženie myšlienok filozofov v podobe prekladov latinských citátov. Nesmierny záujem bol aj o remeslá, najmä točenie na hrnčiarskom kruhu a výtvarné ateliéry.

Do pamäti návštevníkov sa zapísali najmä Rímske hry v rokoch 2006 – scenár Peter Koza a Hella Jurikovič a 2007 – scenár a réžia Ivonne Vávrová s módnou prehliadka od antiky po súčasnosť. Spektakulárne programy sa konali pri príležitosti obnovy Gerulaty v rámci cezhraničnej spolupráce INTERREG III Rakúska republika – Slovensko 2004 - 2006. Základom hlavného programu každého ročníka boli vystúpenia gladiátorov a legionárov v zbroji a výstroji ako najobľúbenejšie prvky celodenného programu. Tieto zložky pripravuje úspešne Tovarišstvo starých bojových umení a remesiel pod vedením Petra Kozu.

Neskôr program rozšíril aj o úspešné tzv. Rímske chute a prácu s detským návštevníkom. Najväčšie čaro podujatia spočíva v súťažení detí a neskôr celých rodinných tímov, ktoré získavajú bodové ohodnotenie a odmeňovanie víťazov. Rímske hry to je aj tvorba rekvizít, pomôcok, neskutočného množstva odevov. Múzeum pri ich tvorbe spolupracovalo so špičkovou výtvarníčkou Hellou Jurikovič a TOSTABUR. Odbornú garanciu preberá neúnavne archeologička MMB, Gerulata Rusovce, Jaroslava Schmidtová. Dramaturgičkou Rímskych hier je stabilne Beáta Husová. Neodmysliteľnú spoluprácu poskytuje Bratislavské kultúrne a informačné stredisko.

Podujatie Rímske hry je úspešné a udržateľné z hľadiska návštevnosti aj vďaka vkladu Patrície Garajovej, ktorá je tvárou a moderátorkou podujatia. Tento jubilejný ročník ho bude moderovať spolu s Jurajom „Šokom“ Tabačekom. Na úplný záver treba dodať, že ide o kolektívny projekt zamestnancov Múzea mesta Bratislavy, bez ktorých by ani jeden ročník nebol dokonalý.

 

Autor: (hmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.09.2016
Rímske hry v Rusovciach ponúkajú ako novinku Rímsku škôlku
Najväčšou atrakciou 19. ročníka rozšíreného podujatia Rímske hry a Limes day v Rusovciach bude Rímska škôlka, ktorá by mala osloviť najmä rodiny s malými deťmi programom, primeraným vekovej kategórii detí od troch do šesť rokov.
viac
11.09.2020
V Rusovciach sa bude opäť cestovať do čias Rímskej ríše
V bratislavských Rusovciach sa v sobotu (12. 9.) návštevníci opäť vrátia o niekoľko storočí do minulosti. Konať sa tam bude totiž 23. ročník medzinárodného historického podujatia Rímske hry – Limes Day 2020.
viac
09.09.2022
Rusovce sa vrátia do čias Rímskej ríše, konať sa tam budú Rímske hry
Bratislavské Rusovce sa v sobotu (10. 9.) vrátia opäť takmer o 2000 rokov späť v čase.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %