Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
22.01.2018 10:35

Devastácii prírody by sa mohlo predísť ekologickým cestovným ruchom


V roku 1978 boli Nízke Tatry na ploche 81 095 ha vyhlásené za národný park (NAPANT).


Cestovný ruch prináša do Národného parku Nízke Tatry (NAPANT) nielen pozitívne, ale aj negatívne vplyvy. Podľa riaditeľa Správy NAPANT Ľuboša Čillaga by preorientovanie sa na ekologický cestovný ruch prinieslo zodpovednejší prístup k ochrane prírody a krajiny.


Za pozitívny vplyv cestovného ruchu dáva Čillag napríklad rast starostlivosti o krajinu, jej údržbu, zintenzívnenie ochrany či snahu o zachovávanie pôvodnej a jedinečnej prírody. „Najvýraznejšími negatívnymi vplyvmi sú premena pôvodného prírodného prostredia na svet turizmu,” skonštatoval s tým, že ide najmä o stratu hodnoty krajiny rastom fragmentácie - budovaním zjazdových dráh, prístupových komunikácií, lanoviek či vlekov. „Toto sa, žiaľ, udialo a deje v Demänovskej doline respektíve v obci Demänovská Dolina,” uviedol Čillag.

Riaditeľ Správy NAPANT priblížil, že do budúcnosti možno devastácii prírodného prostredia predísť uplatňovaním nástroja udržateľného cestovného ruchu, ktorým je ekologický cestovný ruch. Ide o zodpovedný vzťah k prírodným hodnotám, ochrane prírody a krajiny či kultúrnemu dedičstvu, a to aj prostredníctvom územno-plánovacích dokumentácií, ako aj Územných systémov ekologickej stability.

„Nejde tu len o návštevníkov, ale hlavne o regióny a podnikateľov, ktorí vytvárajú ponuku. Ekologický cestovný ruch by mal využívať napríklad ubytovanie v menších ubytovacích zariadeniach s menšou kapacitou s architektúrou a dizajnom zodpovedajúcim s prírodným prostredím, v ktorom sa nachádza,” ozrejmil Čillag.

Dobrým príkladom na liptovskej strane NAPANT-u sú podľa neho napríklad obce Pavčina Lehota a Liptovský Ján. Infraštruktúra sa tam buduje v blízkosti obcí a vlastné územie národného parku slúži pre oddych a relaxáciu návštevníkov.

Starosta Liptovského Jána Juraj Filo zdôraznil, že nakoľko je obec strediskom cestovného ruchu, majú záujem, aby aj životné prostredie bolo pre návštevníkov vynikajúce. „Vybudovala sa napríklad brána do Jánskej doliny, kde je detailne popísané, aké zvieratá žijú v danej lokalite a kde ich môžu stretnúť, ďalší náučný chodník od prameňa Kaďa až do Liptovského Hrádku aj cyklotrasu,” vymenoval.

V obci sa starajú, aby nevznikali čierne skládky. „Pri veľkom počte ľudí sa to nedá úplne obmedziť, no čistotu prostredia sa snažíme maximálne dodržiavať,” uzavrel.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.09.2016
Zlepšením informovanosti chce mesto prilákať rekordný počet turistov
Zlepšením informovanosti kúpeľných hostí a návštevníkov mesta chce mesto Trenčianske Teplice tento rok pritiahnuť rekordný počet turistov. Prispieť k tomu má novootvorená Turisticko-informačná kancelária.
viac
10.11.2016
Dotačná schéma pre turizmus je spustená
BSK 9. novembra zverejnil výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácií z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy na podporu turizmu pre rok 2017.
viac
22.02.2021
ZMOS bude analyzovať potenciál cestovného ruchu
Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje v spracovávaní analýz. Aktuálne vytvorilo tím expertov pre analýzu cestovného ruchu, ktorá sa orientuje na predpoklady a možnosti využitia potenciálu cestovného ruchu v podmienkach miest, obcí a regiónov Slovenska.
viac
10.06.2021
Slovensko má nový geopark
Slovenské jaskyne sú svetoznáme, ale menej sa vie o geoparkoch. Tieto územia slúžia vo svete ako moderný nástroj cestovného ruchu a nového spôsobu využitia voľného času.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %