Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
01.07.2021 02:35

Daphne chce pomocou exkurzií priblížiť ľuďom druhy, ktoré s nimi žijú


Ilustračná snímka: (tasr).


Prostredníctvom troch exkurzií v Bratislave chce Inštitút aplikovanej ekológie Daphne priblížiť ľuďom druhy, ktoré žijú spolu s nimi a ktorým môžu pomôcť. Informovala o tom projektová a PR manažérka Daphne Martina Brinzíková Badidová.


Prvá exkurzia sa bude konať 2. júla a bude zameraná na motýle a iné živočíchy na Devínskej Kobyle. Počas exkurzie sa ekológovia zamerajú aj na rôzne druhy vtákov, ktoré na Devínskej Kobyle žijú. Sprevádzať bude Marián Filípek, stretnutie sa začne o 16.00 h pri náučnej tabuli na Sandbergu. „Motýle patria medzi významné opeľovače – teda druhy, ktoré pijú nektár alebo získavajú peľ z rastlín. Prenášajú tak peľové zrnká z rastliny na rastlinu, a tým ich nevedomky opeľujú. Práve vďaka opeleniu majú rastliny plody,” vysvetlila.

Témou druhej exkurzie budú Opeľovače na lúkach v Mestských lesoch Bratislavy. Tá sa uskutoční 9. júla. Počas nej si účastníci vysvetlia, kto do skupiny opeľovačov patrí. Brinzíková Badidová uviedla, že stretnutie sa začne o 15.00 h na konečnej zastávke autobusu číslo 43 - Lesopark. Účastníkov bude sprevádzať Marek Semelbauer zo Zoologického ústavu Slovenskej akadémie vied.

Na vtáky v meste sa zameria tretia exkurzia, ktorá bude 14. júla. „Mnohé druhy operencov žijú v intravilánoch a na takýto život sa prispôsobili. Dokážu vyhniezdiť nielen na stromoch, ale aj v kvetináčoch, trúbkach, dutinách múrov či na kope dreva,” hovorí Brinzíková Badidová. Dodáva, že v hlavnom meste hniezdia aj belorítky obyčajné, na svoj príbytok využívajú výklenky stien a živia sa hmyzom. Exkurziu bude viesť Roman Slobodník. Stretnutie sa začne o 8.30 h v Rusovciach na ihrisku pri reštaurácii.

„Exkurzie pre verejnosť sa konajú bezplatne v rámci cezhraničného rakúsko-slovenského projektu City Nature, realizovaného z programu spolupráce Interreg V-A Slovakia-Austria,” povedala Brinzíková Badidová. Na Slovensku sa do aktivít projektu zapájajú Mestské lesy v Bratislave a Inštitút aplikovanej ekológie Daphne, v Rakúsku Viedenské oddelenie ochrany životného prostredia (MA 22).

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.10.2017
Vzdelávacie projekty Živice získali európske ocenenie
Dva vzdelávacie projekty slovenského Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica získali tento mesiac významné európske ocenenie. Ide o cenu GENE (Global Education Network Europe), európskej siete ministerstiev a agentúr zodpovedných za globálne vzdelávanie na národnej úrovni.
viac
23.07.2020
Verejnosť môže pripomienkovať projekt Smart City
Banskoštiavnická samospráva pripravuje projekt Smart City, ktorý má riešiť situáciu s parkovaním v historickom centre mesta navigačným systémom a tiež dokončenie modernizácie verejného osvetlenia prostredníctvom využitia moderných technológií.
viac
03.12.2020
Mládež sa môže prihlásiť do programu o ekologickej stope
V tomto roku sa otvára pre aktívnych mladých ľudí zo Záhoria a myjavských kopaníc vo veku od 15 do 21 rokov neformálny vzdelávací program POĎNATO:LAB. Účastníkom prinesie praktické workshopy a prepojí ich s profesionálmi.
viac
04.10.2022
Vznikajúce envirocentrum bude vzdelávať ľudí o opeľovačoch
Vo vzdelávacej včelnici Včelí kRaj v Lešnici neďaleko Kokavy nad Rimavicou vzniká environmentálne centrum, ktorého nosnou témou je hmyz a opeľovače.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %