Piatok 28.06.2024
Dnes má meniny 
Beáta
°C
18.06.2024 11:49

Cyklistické preteky Faster Than a Train sa niesli aj v ekologickom duchu


Foto: archív OZV ENVI – PAK


V sobotu (15. 6.) sa na Orave konalo cyklistické podujatie Faster Than a Train. Verejnosť, ale aj známi cyklisti a cyklistky si počas neho zmerali sily s regionálnym vlakom Oravka.


Okrem toho sa organizátori rozhodli priniesť na podujatie aj ekologický rozmer a popasovať sa aj s odpadom, ktorý účastníci počas jazdy vyprodukujú.

Jazda na bicykli je sama o sebe ekologická, hoci sa to na prvý pohľad nemusí zdať, aj pri tejto športovej činnosti vzniká odpad, ktorý je potrebné vytriediť. Práve preto Organizácia zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI - PAK zriadila v cieli – na námestí v Trstenej, zberné miesto, kde mohli účastníci, ale aj návštevníci spomínaný odpad vytriediť. Ako uvádzajú organizátori podujatia, cieľom bolo upriamiť pozornosť na ochranu prírodných krás tohto regiónu a k poctivému triedeniu odpadu inšpirovať aj ostatných.

Podarilo sa! Cyklisti boli rýchlejší ako vlak

V súboji proti legendárnemu vlaku Oravka nastúpili štyri pelotóny cyklistov, ktorí vyštartovali z vlakovej stanice v Kraľovanoch a ich cieľom bolo prísť na vlakovú stanicu do Trstenej skôr ako Oravka. Jeden pelotón tvorili pozvané osobnosti ako napríklad podnikateľ Šimon Šicko, prvý slovenský Ironman Michal Holub, vodnoslalomár Alexander Slafkovský, bývalý hokejový brankár Ján Laco či triatlonista Richard Varga. Cyklistom sa podarilo prísť do cieľa skôr ako Oravka a ako to bolo s vyprodukovaným odpadom? „Cyklisti, ale aj návštevníci podujatia boli naozaj zodpovední a odpad, ktorý počas jazdy vyprodukovali, vytriedili. Vo všeobecnosti dominuje pri cykloodpade plast – vrecúška z gélov, obaly z proteínových tyčiniek či výživových doplnkov. Aj na našom zbernom mieste sme vyzbierali štyri vrecia plastov, ale nechýbal ani papierový odpad či bioodpad,“ povedala Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK, ktorá pravidelne vzdeláva ľudí v triedení odpadu.

Odpad neskončil na okraji ciest

Ako uviedli organizátori, v minulosti na podobných podujatiach bývalo bežným zvykom, že pretekári počas jazdy odhadzovali šupky z banánov či ohryzky z jabĺk. Na okraji ciest však končili aj vrecká z gélov, obaly z proteínových tyčiniek či použité cyklo fľaše, plášte a duše. Tento rok sa rozhodli zmeniť prístup a zdôrazniť dôležitosť triedenia odpadu. „Aj na športových podujatiach je možné správať sa ekologicky. Chceme, aby naši cyklisti išli v tomto príkladom a odpad, ktorý pri pretekoch s vlakom vyprodukujú, si odviezli do koša,“ vysvetlil Matúš Kvas, jeden z organizátorov podujatia.

Na správne triedenie cykloodpadu si ako dohľad vybrali práve OZV ENVI - PAK. „Je dôležité, aby sme na ochranu životného prostredia mysleli automaticky, napríklad aj keď športujeme. Netreba predsa zabúdať na to, že počas tejto príjemnej aktivity taktiež vzniká rôzny odpad, ktorý je potrebné správne vytriediť,“ vysvetlila Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK.

Triediť treba aj iný odpad, ktorý súvisí s cyklistikou

Ako upozorňujú organizátori, poctivo je nutné vytriediť aj obaly zo všetkých cyklistických produktov, komponentov a náhradných dielov, ktoré sú dôležité pre optimálny výkon a bezpečnosť na cestách. Ďalší takýto odpad tvoria napríklad aj opotrebované cyklistické plášte a duše, ktoré nepatria do bežného triedeného zberu ani do zmesového komunálneho odpadu. „Je potrebné ich likvidovať na zbernom dvore alebo v predajni bicyklov. Vo voľnej prírode by sa totiž plášť rozkladal niekoľko stoviek rokov. Plášte sa dajú recyklovať a slúžia na výrobu druhotnej suroviny v podobe gumového granulátu. Ten sa používa na výrobu gumových dlaždíc, strešných asfaltových šindľov a tartanov,“ dodala Katarína Kretter.

 

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.06.2016
Otvorenie letnej turistickej sezóny bude trvať desať dní
Letná turistická sezóna sa pomaly začína už aj vo Vysokých Tatrách. Séria podujatí pri tejto príležitosti odštartuje symbolickým odomknutím hladiny Štrbského plesa v piatok 10. júna a vyvrcholí športovou akciou Tatry Running Tour počas troch dní 17. – 19. júna.
viac
29.07.2020
Baťovianska galuska opäť prevedie cyklistov troma okresmi
Okresmi Partizánske, Bánovce nad Bebravou a Topoľčany opäť prevedie cyklistov spoločná cyklojazda pod názvom Baťovianska galuska. Tretí ročník podujatia bude v nedeľu 2. augusta a začne na Námestí SNP v Partizánskom, informoval v utorok za organizátorov Martin Znášik.
viac
17.09.2020
Cyklistické preteky Okolo Slovenska dočasne obmedzia dopravu
Medzinárodné cyklistické preteky Okolo Slovenska 2020, ktorých partnerom je aj Trnavský samosprávny kraj, sa konajú medzi 16. a 19. septembrom. Záverečná, štvrtá etapa povedie z Topoľčianok do Skalice.
viac
24.05.2023
Levoča bude hostiť medzinárodné cyklistické preteky, obmedzí to dopravu
Posledný májový piatok (26. 5.) sa sever Slovenska stane súčasťou Ncupových pretekov pre jazdcov do 23 rokov - Orlen Nation Grand Prix. Slovenská etapa odštartuje v Levoči a po 124 kilometroch privedie pretekárov do cieľa na Štrbské Pleso.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.25 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.61 %