Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
11.01.2016 09:00

Čo s obcami a mestami, ak neuzatvoria včas zmluvy s OZV? Hrozí im zlosovanie!


Ak sa obce nerozhodnú včas podpísať zmluvu o budúcej zmluve s organizáciami zabezpečujúcimi odpady, hrozí im riziko, že pôjdu do zlosovania. (Foto: Envipak)


Obce sú zdržanlivé v uzatváraní zmlúv o budúcej zmluve so spoločnosťami v oblasti odpadov z obalov a neobalových výrobkov. Ak sa však nerozhodnú včas, hrozí im riziko, že ak zmluvu neuzavrú, pôjdu do zlosovania a organizácia zodpovednosti výrobcov im bude pridelená.


Týmto obciam, ktoré si vopred zmluvne nedohodli podmienky, nemusia byť vyplatené náklady na triedený zber v reálnej výške, ale iba náklady zodpovedajúce výške obvyklých nákladov v príslušnom regióne. Náklady presahujúce výšku obvyklých nákladov bude povinná uhradiť obec. Na to, že obec nepodpísala zmluvu, teda v konečnom dôsledku doplatí občan, keď bude za odpad platiť viac.

Ministerstvo životného prostredia SR, ktoré zákon pripravovalo, k téme uviedlo: od schválenia zákona parlamentom uplynulo viac ako deväť mesiacov. Zástupcovia ministerstva trištvrte roka po jeho schválení parlamentom ďalej intenzívne konzultovali a komunikovali so samosprávami všetky dôležité zmeny, ktoré nový zákon s účinnosťou od 1. januára 2016 prinesie. Situácia, že niektoré obce a mestá nebudú mať uzatvorenú zmluvu s organizáciou zodpovednosti výrobcov, môže nastať a nový zákon o odpadoch počítal aj s takouto možnosťou. Úplné, čiže stopercentné pokrytie obcí  je zabezpečené formou žrebovania.  To znamená, že tie obce, ktoré neuzatvoria zmluvu s niektorou OZV, budú rozlosované medzi všetky OZV, ktoré budú mať udelenú autorizáciu. V prvom kole bude losovanie organizovať ministerstvo a v ďalších rokoch bude túto úlohu zabezpečovať koordinačné centrum.

Treba si uvedomiť, že iniciatíva pri uzatváraní zmlúv obcí s OZV musí v prvom rade vychádzať od samotných obcí. Tie, uvedomujúc si svoje práva a povinnosti, by sa mali správať zodpovedne voči svojim občanom. Obce si musia byť vedomé, že ak obec bude OZV prilosovaná, OZV bude v tom momente zo zákona oprávnená:

- overiť funkčnosť a nákladovosť triedeného zberu obce a zistiť tak primeranosť vynakladaných nákladov na triedený zber,

- navrhnúť obci zmeny systému triedeného zberu,

- v prípade, ak obec zmeny neuskutoční je OZV oprávnená uhrádzať iba obvyklé náklady, pričom náklady presahujúce výšku obvyklých nákladov je povinná znášať obec.

Ministerstvo životného prostredia si uvedomuje závažnosť situácie a ešte v januári pripraví pre samosprávy výzvu, v ktorej  upozorní obce na dôležitosť podpísania zmluvy s OZV, ako aj informáciami ako ďalej postupovať.

Autor: (redakcia)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.04.2024
Bratislava opäť symbolicky otvorila svoje brány, konajú sa mestské dni
Hlavné mesto opäť symbolicky otvára svoje brány obyvateľom i návštevníkom, víkend (20. - 21. 4.) patrí tradičným Bratislavským mestským dňom.
viac
20.04.2024
MAS Zlatá cesta pomohla získať podporu z eurofondov desiatkam projektov
Miestna akčná skupina (MAS) Zlatá cesta so sídlom v Prenčove neďaleko Banskej Štiavnice pomáha čerpať zdroje z Európskej únie už od roku 2010 verejnému aj neverejnému sektoru v okresoch Banská Štiavnica a Krupina.
viac
20.04.2024
Rokovanie Komory obcí ZMOS bolo aj o centrách zdieľaných služieb
V dňoch 16. a 17. apríla 2024 zvolala do Zvolena rokovanie Komory obcí predsedníčka komory Božena Kováčová. Rokovanie otvorila podpredsedníčka Komory obcí Martina Kubišová.
viac
20.04.2024
Detský čin roka hľadá deti, ktoré pomáhajú blízkym, kamarátom či cudzím ľuďom
Občianske združenie Detský čin roka otvorilo výzvu a hľadá deti, ktoré pomáhajú svojim blízkym, kamarátom či cudzím ľuďom a sú citlivé k prírode i zvieratám.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %