Nedeľa 30.06.2024
Dnes má meniny 
Melánia
°C
21.06.2024 08:05

Cieľom rozpočtu EÚ na rok 2025 je posilniť financovanie európskych priorít


Ilustračný obrázok


Komisia navrhla ročný rozpočet EÚ vo výške 199,7 miliardy eur na rok 2025. Rozpočet sa doplní odhadovanými prostriedkami vo výške 72 miliardy eur v rámci nástroja NextGenerationEU.


Toto finančné krytie podporí EÚ pri plnení jej politických priorít a zároveň začlení zmeny dohodnuté v rámci revízie viacročného finančného rámca (VFR) v polovici trvania vo februári 2024. V návrhu rozpočtu na rok 2025 sa finančné prostriedky nasmerujú tam, kde môžu v spolupráci a v súlade s potrebami členských štátov EÚ a partnerov na celom svete dosiahnuť väčšiu odolnosť Európy a jej pripravenosť na budúcnosť v prospech občanov a podnikov EÚ.

Dosiahne sa to podporou zelenej a digitálnej transformácie, tvorbou pracovných miest a súčasným posilnením strategickej autonómie a globálnej úlohy Európy. Umožní tiež podporu kľúčových kritických technológií prostredníctvom Platformy strategických technológií pre Európu (STEP).

V návrhu rozpočtu na rok 2025 sa v súlade s revíziou VFR v polovici trvania poskytne aj pokračujúca podpora sýrskym utečencom v Turecku a širšom regióne, v južnom susedstve vrátane vonkajšieho rozmeru migrácie, ako aj na západnom Balkáne. Poskytne tiež stabilnú a predvídateľnú podporu Ukrajine.

Podrobnejšie informácie nájdete v tlačovej správe. 

 

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.10.2020
APVV chce posilniť účasť SR v európskej spolupráci vo výskume a vývoji
Agentúra na podporu výskumu a vývoja (APVV) sa chce prostredníctvom programu Posilnenie účasti Slovenskej republiky v európskej spolupráci vo výskume a vývoji zamerať najmä na podporu účasti Slovenska v novom rámcovom programe EÚ pre výskum a inovácie na roky 2021 – 2027 Horizont Európa.
viac
16.11.2020
Podmieňovanie čerpania európskych zdrojov
Európska únia v budúcom viacročnom rozpočte EÚ súhlasí s kompromisom v obmedzovaní financovania vlád, ktoré porušujú európske hodnoty.
viac
04.06.2021
Banskobystrická župa pokračuje v historicky najväčšej rekonštrukcii ciest
Takmer 600 kilometrov zrekonštruovaných ciest II. a III. triedy z vlastných zdrojov bude mať na svojom území Banskobystrický samosprávny kraj ku koncu tohto kalendárneho roka.
viac
10.12.2022
Zámerom spoločného projektu Rady Európy a EÚ je posilnenie pozície samospráv
Aktivity ministerstva vnútra pre budúce lepšie nastavenie systému územnej samosprávy na Slovensku boli hlavnou témou stretnutia štátneho tajomníka rezortu Tomáša Opartyho s monitorovacou misiou Kongresu miestnych a regionálnych samospráv Rady Európy v stredu 7. decembra 2022.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.25 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.61 %