Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
29.03.2019 12:50

Chýbajúce pracovné sily možno hľadať aj medzi Rómami


Ilustračná snímka - Dobrá prax aktivačnej práce


Zamestnávatelia čoraz častejšie hlásia nový problém: chýbajúcu pracovnú silu. Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity vidí riešenie v zapájaní firiem, ktoré spúšťajú špecifické programy pre oslovenie a zamestnávanie Rómov.


Pomôcť by mali aj aktivačné práce. V Spišskej Novej Vsi preto spoločne s Mariánom Valentovičom, generálnym riaditeľom Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, informovali o možnostiach financovania aktivít v oblastiach zamestnanosti a prezentovali aj nový zborník ,,Dobrá prax aktivačnej práce“.

,,Aktivačná činnosť sa ukázala ako flexibilný nástroj, ktorý vie zvýšiť šance na zamestnanie ľudí z marginalizovaných skupín a často funguje ako odrazový mostík pre dlhodobo nezamestnaných. Úlohou tohto zborníka je prezentovať úspešné a inovatívne príklady aktivačnej činnosti na území Slovenska. Cieľom je, aby sa čím viac samospráv inšpirovalo dobrou praxou ostatných. “ hovorí Ábel Ravasz.

V posledných rokoch sa vytvorilo niekoľko nástrojov k zvyšovaniu zamestnanosti Rómov. Témou sa zaoberala aj vláda, ktorá venovala otázke svoje uznesenie č. 525/2018. Od roku 2018 je v platnosti nový Zákon o sociálnej ekonomike a sociálnom podnikaní.

,,V roku 2018 sme zaznamenali najnižšiu mieru nezamestnanosti a najvyššiu mieru zamestnanosti aj v rámci tejto skupiny. Musíme však konštatovať, že v tejto oblasti stále existuje veľká rezerva. Ak sa nám podarí tento nevyužitý potenciál podchytiť a Rómov lepšie pripraviť na trh práce, firmy nebudú musieť hľadať pracovné sily v zahraničí,“ vysvetľuje Ravasz.

Na podporu znevýhodnených skupín uchádzačov o zamestnanie sa v ostatných niekoľkých rokoch zameriava aj Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny.

,,Až 80 % všetkých finančných prostriedkov z národných projektov, a aj iných aktivít, smeruje k týmto skupinám, aby sme im rozličnými nástrojmi, v spolupráci so zamestnávateľmi a samosprávou, umožnili prechod na trh práce a zotrvanie v pracovnom procese. Uvítame, ak zamestnávatelia prejavia záujem o zamestnávanie Rómov a sme pripravení ústretovo spolupracovať so zohľadnením špecifických podmienok jednotlivých zamestnávateľov,“ dodal Valentovič.

Zborník ,,Dobrá prax aktivačnej práce“ je k dispozícii na stiahnutie https://bit.ly/2HWqTCE.

Autor: (Zdroj: MV SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.02.2017
Schválené národné projekty pomôžu marginalizovaným rómskym komunitám
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR) ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Ľudské zdroje (OP ĽZ) schválil žiadosti Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity (ÚSVRK) o nenávratné finančné príspevky pre dva národné projekty.
viac
02.03.2017
Hlavné mesto sa prezentuje na veľtrhu práce Profesia days v Bratislave
Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal v stredu 1. marca otvoril dvojdňový veľtrh práce Profesia days, na ktorom je hlavné mesto tento rok prvýkrát vystavovateľom.
viac
11.09.2019
Košice potrebujú ucelenú stratégiu bývania marginalizovaných skupín
Nelegálnu osadu v záhradkárskej lokalite Jarmočná – Pri bitúnku v utorok večer spolu s primátorom Košíc Jaroslavom Polačekom navštívil splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz.
viac
27.09.2019
Príklady dobrej praxe majú motivovať pri zamestnávaní Rómov
Zástupcovia neziskových organizácií, štátnej správy aj súkromného sektora sa vo štvrtok v Košiciach stretli na diskusii Podpora zamestnanosti Rómov – úspešné príklady z praxe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %