Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
29.09.2021 11:35

Cez program Interreg chránia Alpsko-karpatský riečny koridor


CHKO Záhorie


Ochranu a obnovu riečnych biotopov v oblasti Alpsko-karpatského koridoru má za úlohu projekt Interreg s názvom Ochrana a rozvoj prepojenia riečnych biotopov v oblasti Alpsko-karpatského koridoru.


 TASR o tom informoval krajinár Dušan Valachovič zo správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Záhorie, ktorá je súčasťou Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR.       

Projekt je zameraný na vytvorenie koncepcie cezhraničnej ochrany a starostlivosti o vybrané vodné toky na území Dunajských luhov, Záhoria, Viedenského lesa a Pomoravia. "Zámerom projektu je aj realizácia konkrétnych opatrení v tejto oblasti. Správa CHKO Záhorie je zapojená do implementácie pilotných opatrení v oblasti zlepšovania vodného ekosystému riečneho jazera na Devínskom jazere, zlepšenia migračných možností na rieke Rudava či Zohorského kanála," uviedol Valachovič.       

Ako doplnil, prínos projektu je aj v zlepšení biotopov, čo by malo dopomôcť k zlepšeniu ochrany druhov, ako sú rybárik riečny, užovka fŕkaná, podustva severná a mihuľa ukrajinská. "Súčasný projekt nadväzuje na predchádzajúci úspešný projekt, ktorý riešil zachovanie konektivity územia pre veľké cicavce. Jeden z výsledkov tohto projektu bol aj zelený most na diaľnici D2 v katastri obce Moravský Svätý Ján. Kým v prvom projekte išlo o zachovanie zatiaľ existujúcich možností krajiny pre migráciu, v tomto projekte ide najmä o obnovu a zlepšenie prepojenia vodných biotopov," doplnil krajinár.       

Celkový rozpočet projektu je 2.054.116,09 eura a rozpočet ŠOP SR z toho predstavuje 142.892,35 eura. Partnermi projektu okrem CHKO Záhorie boli na slovenskej strane Bratislavské regionálne ochranárske združenie a na rakúskej Národný park Dunajské luhy, Vodohospodárske združenie Schwechat, obec Fischamend, Rakúske spolkové lesy a Rakúska spoločnosť pre vodné cesty.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.05.2020
Slovensko by malo zvýšiť podiel chránených území
Ak chce Slovensko zachovať pôvodnú biodiverzitu a chce mať národné parky spĺňajúce medzinárodné štandardy, musí sa podiel chránených území zvýšiť. Uviedol to Marián Jasík z občianskeho združenie Prales.
viac
12.09.2020
Pozývame verejnosť na Mešterovu lúku
Správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Záhorie srdečne pozýva širokú verejnosť v sobotu 19. septembra na exkurziu, cieľom ktorej bude lokalita Mešterova lúka nachádzajúca sa neďaleko Malaciek.
viac
09.12.2020
ZMOS adresovalo osem zásadných pripomienok rezortu životného prostredia
Združenie miest a obcí Slovenska adresovalo rezortu životného prostredia osem zásadných pripomienok, ktorými reagovalo na návrh vyhlášky, ktorá súvisí so zákonom o ochrane prírody a krajiny.
viac
15.07.2021
Aby ochranári uchovali mliečnik Sojákov, musia zdolať náročný terén
Jednou zo 45 chránených rastlín nachádzajúcich sa na území Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Vihorlat, je východokarpatský endemit mliečnik Sojákov. Opatrenie na jeho zachovanie spočíva v pravidelnej kosbe biotopu, rašeliniska v niekdajšej prírodnej rezervácii (PR) Pod tŕstím.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %