Streda 17.04.2024
Dnes má meniny 
Rudolf, Rudolfa
°C
16.10.2021 12:50

Cesta a priepust v Lopúchove sa dočkali rekonštrukcie


Ilustračná snímka


Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja začala v septembri realizovať modernizáciu cesty a priepustu v obci Lopúchov, ktoré boli v nevyhovujúcom stave.


Stavebné práce sú financované z rozpočtu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) vo výške viac ako 213-tisíc eur a ukončené by mali byť koncom novembra tohto roku.

Kraj pristúpil k rekonštrukcii takmer 1,2 kilometrového úseku cesty III/3490 v intraviláne obce Lopúchov v okrese Bardejov z dôvodu, že dlhodobo nezodpovedala požiadavkám na bezpečnú, plynulú a efektívnu dopravu. Mala poškodený kryt vozovky, výtlky, pozdĺžne a priečne trhliny, sieťový rozpad a vyznačovala sa aj svojím poklesom. V nevyhovujúcom stave bol aj priepust nachádzajúci sa v danom úseku. Prešovský samosprávny kraj  na účel modernizácie cesty vyčlenil zo svojho rozpočtu 213 015 eur.

Stavebné práce boli spustené koncom septembra, pričom do polovice  októbra sa na vozovke zrealizovalo frézovanie jej asfaltového krytu, úprava pláne, zhotovenie vrstvy zo spevňovacej geotextílie a taktiež urobil násyp štrkodrviny i hutnenie násypovej vrstvy. Pri priepuste po jeho rozobraní došlo k výmene jeho železobetónových rúr, debneniu a betónovaniu čiel a ríms, aplikácii izolácie proti zemnej vlhkosti a rovnako násypu štrkodrviny.

Počas realizácie stavebných prác platia na ceste dopravné obmedzenia v podobe jej čiastočnej uzávery. Doprava, ktorá je obojsmerne vedená striedavo v jednom jazdnom pruhu, je regulovaná prenosným dopravným značením. Účastníci cestnej premávky musia počítať aj so zníženou povolenou rýchlosťou 30 km/h.

Rekonštrukcia cesty a priepustu prispeje k výraznému zlepšeniu ich stavebno-technického stavu a životnosti, ako i zvýšeniu bezpečnosti a komfortu účastníkov cestnej premávky. Samotné práce na úseku by mali byť ukončené ešte pred nástupom zimy koncom novembra tohto roku.

Autor: (ts-PSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.01.2019
Poznáme ocenené osobnosti a produkty cestovného ruchu Prešovského kraja 2018
Za rozvoj CR v samospráve bude ocenený Štefan Bieľak. Ocenenia za prínos v rozličných oblastiach cestovného ruchu v Prešovskom kraji budú udelené piatim osobnostiam. Za celoživotný prínos budú ocenení Zuzana Šedivá in memoriam a Ján Gondek.
viac
03.04.2020
Cestári v Prešovskom kraji začnú s opravami výtlkov v apríli
Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) začne s opravami výtlkov na cestách druhej a tretej triedy po zimnej údržbe v apríli. Ako uviedla hovorkyňa PSK Daša Jeleňová, cestári už stav ciest zmapovali, náklady na ich opravu očakávajú vo výške 2,17 milióna eur.
viac
30.11.2021
V Prešovskom kraji pribudli viaceré zrekonštruované i nové športoviská
Z grantového programu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Výzva pre región boli v uplynulých mesiacoch v kraji podporené rekonštrukcie alebo výstavby viacerých športovísk.
viac
16.01.2024
PSK pripravuje rekonštrukciu cesty II. triedy pri obci Ľubica
Prešovský samosprávny kraj (PSK) pripravuje rekonštrukciu cesty II. triedy pri obci Ľubica neďaleko Kežmarku. Hovorkyňa kraja Daša Jeleňová pre TASR potvrdila, že Správa a údržba ciest PSK aktuálne vypracováva projektovú dokumentáciu na realizáciu stavby.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %