Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
02.09.2020 03:35

Cenu mesta dostane kultúrna pracovníčka a in memoriam i ochranca prírody


Mária Mišková. Snímka zdroj: (humenne.sk).


Každoročne udeľovanú Cenu mesta Humenné dostane tento rok celoživotná kultúrna pracovníčka Mária Mišková a in memoriam i amatérsky historik, turista a ochranca prírody Michal Kirschner. V tajnom hlasovaní o tom rozhodli humenskí mestskí poslanci na svojom poslednom (26. 8.) zasadnutí.


Ako vyplýva z návrhov ocenení, Mišková sústredila svoju profesijnú činnosť vo Vihorlatskom osvetovom stredisku na výtvarné umenie. „Je dlhoročnou iniciátorkou, realizátorkou a manažérkou projektov a činností zameraných na vizuálne umenie v oblasti neprofesionálnej kultúry,” spresňuje nominácia. Vďaka nej sa v Humennom realizovali celoslovenské výstavy k súťaži neprofesionálnej výtvarnej tvorby Výtvarné spektrum, koordinovala tiež súťaž amatérskej fotografie AMFO. Je autorkou projektu Insita zameraného na dotvorenie areálu ľudovej architektúry a bývania v humenskom skanzene a tiež multižánrového projektu Open Space, ktorý dával priestor začínajúcim profesionálnym vizuálnym umelcom z východného Slovenska. Širšia humenská verejnosť ju pozná ako autorku projektu Miznúci svet, v ktorom sa od roku 2012 zameriava na zbieranie, spracovanie, vydávanie a prezentáciu spomienok starých Humenčanov.      

Práve Miznúci svet je projekt, vďaka ktorému spoznala humenská verejnosť bližšie i zosnulého Kirschnera. „...o meste Humenné vedel viac ako mnohí rodení Humenčania,” uvádzajú Ján Čurlík a Alexander Daňo vo svojom návrhu na Kirschnerovo ocenenie. Ako dopĺňajú, ako vášnivý turista nielen značkoval turistické chodníky, ale podieľal sa i na spracovaní turistických máp východného Slovenska. „Za celoživotný prínos k rozvoju turistiky bol ocenený plaketou Alojza Lutonského,” spresňujú s tým, že Kirschner tiež aktívne pôsobil v ochranárskom hnutí Slovenský zväz ochrancov prírody a krajiny.      

Humenskí mestskí poslanci si Miškovú a Kirschnera na udelenie ceny mesta vybrali spomedzi siedmich nominácií, ktoré mestský úrad zaevidoval do konca mája.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.09.2016
Starosta Chorvátskeho Grobu ostáva vo funkcii
Starosta obce Chorvátsky Grob Radovan Benčík ostáva vo svojej funkcii aj po sobotňajšom (24. 9.) miestnom referende o jeho odvolaní. To bolo totiž pre nízku účasť voličov neplatné, keďže sa ho zúčastnilo 34,16 percenta oprávnených voličov.
viac
12.08.2020
Navrhnite osobnosti na Ocenenia bratislavskej župy 2020
Bratislavský samosprávny kraj otvára možnosť navrhnúť výnimočné osobnosti na získanie Ocenenia Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Nominácie môžu podať obyvatelia kraja, občianske združenia či iné organizácie so sídlom v Bratislavskom kraji. Uzávierka návrhov na kandidátov je 30. septembra.
viac
03.11.2020
Verejnosť môže posielať nominácie na ocenenie Tvorivý čin roka
Mesto Šaľa aj tento rok vyhlásilo anketu Tvorivý čin roka. V rámci nej oceňuje jednotlivcov i kolektívy za ich prácu v oblasti kultúry.
viac
01.12.2020
Podľa prieskumu ZMOS mobilný internet nie je samozrejmosťou
Združenie miest a obcí Slovenska pozná výsledky prieskumu zameraného na internetizáciu samospráv. Odkrýva realitu verejných wifi zón a napovedá, aké ponuky prichádzajú mestám a obciam.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %