Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
16.12.2019 01:10

Centrom Nitry prešlo 104 stríg, bosoriek a strigôňov


Obyvatelia Nitry vytvorili ustanovujúci slovenský rekord v počte masiek stríg a Lucií na jednom mieste a to v počte 104. Na snímke sprievod masiek pešou zónou Nitry. FOTO TASR - Milan Ivanič


Obyvatelia Nitry vytvorili v piatok (13. 12.) nový slovenský rekord v najväčšej koncentrácii masiek stríg a Lucií na jednom mieste.


Do lucijského sprievodu mestom sa celkovo zapojilo 104 masiek stríg, bosoriek a strigôňov, informovali pracovníci turistického informačného centra.       

Sviatok svätej Lucie považovali naši predkovia za najväčší stridží deň. Podľa povier práve v tento deň mohli ľudia vidieť lietať na metlách strigy. Verilo sa, že Lucia bola najväčšou bosorkou a že v noci sa všetky strigy spoločne stretávajú. Už deň pred Luciou sa odporúčalo dobre sa najesť cesnaku, aby ochránil pred zlými duchmi. Cesnakom sa zvykli natierať aj vráta maštalí, aby sa pred čarami uchránil statok.       

Dievčatá sa na Luciu obliekali do bielych plachiet a s pomúčenými tvárami chodili po dedine. Vchádzali do domov, husím krídlom omietli steny, štetkou ich obielili, a tým symbolicky vyhnali zlo z domov. S dňom sv. Lucie sa spájajú aj rôzne ľúbostné čary. Dievčatá si vtedy starostlivo pripravili 13 lístkov, na ktoré napísali mená chlapcov a každý deň jeden lístok spálili. Meno, ktoré zostalo na poslednom lístku, malo byť menom budúceho manžela.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.01.2017
Nitrianske fašiangy ponúknu jarmok, dobré jedlo a kultúrny program
Fašiangový jarmok a bohatý kultúrny program budú aj tohto roku súčasťou Nitrianskych fašiangov, ktoré sa uskutočnia na Svätoplukovom námestí v sobotu 25. februára. Už o 10. hodine začne Fašiangový jarmok. Svoje výrobky tu budú prezentovať a predávať ľudovo-umeleckí remeselníci z celého Slovenska.
viac
15.02.2017
Fašiangy v Liptovskom Mikuláši spoja ľudí
Hlavný fašiangový program v Liptovskom Mikuláši spojí ľudí z mesta aj mestských častí. Bursovníci z celého Liptovského Mikuláša sa zídu pred mestským úradom a v sprievode sa vyberú do ulíc.
viac
19.02.2022
Napriek opatreniam sa snažia zachovať obľúbenú tradíciu
V Trenčianskych Tepliciach dnes (19. 2. 2022) od 10:30 hod. na Kúpeľnom námestí začne symbolicky znieť hudba slovenského folklóru. Fašiangy ako sa patrí to síce kvôli aktuálnym opatreniam nebudú, ale symbolicky tradíciu v kúpeľnom mestečku napriek tomu zachovajú!
viac
07.02.2023
Vyvrcholením Nitrianskych fašiangov bude veľký sprievod mestom
Tradičný jarmok a kultúrny program ponúknu aj tento rok Nitrianske fašiangy. Ako informoval mestský úrad, konať sa budú 18. februára na Svätoplukovom námestí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %