Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
03.03.2016 08:00

Času na uzatvorenie zmluvy na financovanie triedeného zberu s OZV je málo


Ak mestá a obce zmluvu neuzatvoria, hrozí im zlosovanie. (Foto: archív)


Na uzatvorenie zmlúv o budúcich zmluvách s organizáciami zodpovednosti výrobcov (OZV) ostáva obciam a mestám už iba zopár dní. Do konca mesiaca musia totiž oprávnené organizácie požiadať MŽP SR o autorizáciu.


Ak mestá a obce zmluvu neuzatvoria, hrozí im zlosovanie, čo znamená, že im nemusia byť uhradené vynaložené náklady na triedený zber. Mnohé obce, ale aj krajské mestá dodnes zmluvu neuzatvorili.

Odkiaľ vezmú OZV peniaze na financovanie triedeného zberu?

V minulom roku bolo na slovenský trh výrobcami uvedených podľa aktuálnych údajov MŽP SR až 460 tisíc ton obalov. Títo výrobcovia sú povinní hradiť náklady triedeného zberu v mestách a obciach prostredníctvom OZV, preto je veľmi dôležité vedieť, ktorá spoločnosť ponúkajúca mestám a obciam hradenie nákladov na triedený zber je skutočne finančne schopná náklady hradiť. Je dôležité si uvedomiť, že nie je dôležitý počet klientov jednotlivých organizácií, ale množstvá obalov, za ktoré sú výrobcovia povinní hradiť náklady triedeného zberu. „Podľa našich odhadov, najviac, až 200 tisíc ton, uviedli na trh spoločnosti, ktoré sú klientmi spoločnosti ENVI – PAK. Práve tieto objemy sú zdrojom peňazí, ktoré poputujú na vykrytie triedeného zberu v mestách a obciach,“ uviedol Miroslav Jurkovič z nezávislého neziskového združenia SLICPEN, ktoré sa zaoberá obalmi. Podiel na trhu s obalmi si delí 12 spoločností.

Pokrytie nákladov je najdôležitejším rozhodovacím kritériom

Najväčším problémom pri uzatváraní zmlúv u obcí a miest je vyčísľovanie nákladov na triedený zber. Obce musia presne vyčísliť tieto náklady, aby ich OZV dokázala uhradiť. Podľa nového systému obec bude od platieb za triedený zber odbremenená, pretože tieto náklady bude zberovej spoločnosti uhrádzať priamo OZV. Ich výška a to, či naozaj budú uhradené, pri uzatváraní zmlúv rozhoduje. „Pre našu obec bola pri rozhodovaní dôležitá garancia úhrady nákladov na triedený zber v plnej výške, odborné skúsenosti s fungovaním triedeného zberu a vzdelávaním obyvateľstva na úrovni obcí.  Rozhodli sme sa pre ENVI – PAK, ktorý naše požiadavky v plnej miere spĺňa. Má silný tím regionálnych zástupcov, ktorí operatívne riešia vzniknuté situácie,“ hovorí Marián Javorka, starosta obce Likavka. To, že sú skúsenosti dôležité, potvrdzuje aj SLICPEN. „Zo všetkých známych subjektov, ktoré sa uchádzajú o autorizáciu OZV, dlhodobo pracoval s obcami a mestami iba ENVI – PAK,“ uviedol Jurkovič.

Iniciatíva pri uzatváraní zmlúv s OZV musí v prvom rade vychádzať od samotných miest a obcí. Tie, uvedomujúc si svoje práva a povinnosti, by sa mali správať zodpovedne voči svojim občanom a zabezpečiť im čo najlepšie podmienky pre triedený zber a osvetu. Koľko totiž občan a teda aj obec, či mesto vytriedia, toľko peňazí im OZV ušetrí v obecnom rozpočte.

Autor: (redakcia)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.04.2024
NKN spúšťa nový grantový program Eko ďalej
Nitrianska komunitná nadácia (NKN) spúšťa nový grantový program Eko ďalej. Žiadatelia môžu v rámci neho získať na rôzne ekologické projekty dotáciu do výšky 2500 eur.
viac
13.04.2024
Za 20 rokov zrealizovali zdravotní klauni vyše 32-tis.klauniád
Zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors počas svojho pôsobenia zrealizovali na Slovensku už vyše 32.000 klauniád. Pri príležitosti 20. výročia založenia občianskeho združenia o tom informovala Martina Dobšinská Novomestská zo združenia.
viac
12.04.2024
V obci Štrba pribudli špeciálne kontajnerové stojiská odolné voči medveďom
V obci Štrba pribudli špeciálne kontajnerové stojiská odolné voči medveďom. Štefánia Srebalová z tamojšieho obecného úradu na webovej stránke obce informovala, že inštaláciu na základe súhlasu samosprávy zabezpečila Správa Tatranského národného parku (TANAP).
viac
13.04.2024
Výstavbu kompostárne by mali ukončiť v júni, mesto vybavuje povolenia
Mesto Brezno by malo v júni ukončiť výstavbu kompostárne, s ktorou v areáli za bývalou mliekarňou a súčasnou betonárkou na Mliekarenskej ulici začalo pred takmer dvomi rokmi. Informovala o tom samospráva na svojom webe s tým, že vybavuje povolenia potrebné k jej prevádzke a činnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %