Utorok 07.05.2024
Dnes má meniny 
Monika
°C
10.06.2022 03:20

BSK opravuje regionálne cesty rekordným tempom


Cesta medzi Svätým Jurom a Pezinkom. Snímka zdroj: (BSK).


Bratislavský samosprávny kraj (BSK) opravuje cesty II. a III. nebývalým tempom. V týchto dňoch dokončili župní cestári opravy súvislých úsekov v Tomášove, Novej Dedinke, Svätom Jure a Kostolišti.


Župa sa najnovšie pustila do modernizácie cesty medzi Malackami a Pernekom, ako aj do sanácie zosuvu pôdy pri Šenkviciach. Opravy prinesú motoristom komfortnejšiu jazdu aj vyššiu bezpečnosť.

„Ešte minulý rok sme spustili rozsiahle rekonštrukcie regionálnych ciest a tento rok v nich pokračujeme. Cesty nechceme len plátať, preto opravujeme súvislé úseky. Podrobne mapujeme technický stav priamo v teréne a na základe toho volíme najvhodnejšiu metódu rekonštrukcie ako aj poradie opráv. Tento rok sme začali používať aj dosiaľ nevyužívanú metódu – recykláciu za horúca, ktorá je efektívnejšia, ekologickejšia a dokonca aj lacnejšia,“ vyhlásil predseda BSK Juraj Droba.

V uplynulých týždňoch Bratislavská župa dokončila opravy štyroch úsekov – v Kostolišti, v Rohožníku, v Tomášove a vo Svätom Jure. Cestári sa posúvajú do ďalších lokalít.

Bratislavská župa sa pustila do rekonštrukcie cesty II. triedy 503 medzi Malackami a Pernekom. Ide o doteraz najdlhší súvisle revitalizovaný úsek. Meria 10 kilometrov. Práce pozostávajú z recyklácie asfaltových zmesí za horúca na mieste. Hovoríme o nízkoodpadovej technológii, pri ktorej dochádza k reprofilácii a kvalitatívnemu vylepšeniu existujúcej asfaltovej vrstvy. Súčasne kladie aj nová vrchná časť vozovky, na ktorej nevznikajú povrchové škáry, čím sa ušetria náklady na spoje jednotlivých vrstiev. Výhodou je aj nízka ekonomická a časová náročnosť opravy povrchu vozovky, či predĺženie životnosti asfaltového krytu. Má aj priaznivý vplyv na životné prostredie, nakoľko šetrí surovinové zdroje, energie a znižuje objem odpadov. Nie je však použiteľná všade, je možné ju aplikovať len v extraviláne a tam, kde to dovoľuje únosnosť podložia. Rekonštrukcia potrvá približne do polovice júla.

Práce prebiehajú aj na ceste III/1046 v Šenkviciach. Na tomto úseku realizujú župní cestári sanáciu zosuvu cesty v intraviláne obce. Po odfrézovaní vozovky sa postupne odstraňuje pôvodný poškodený múr, vybuduje a založí sa do svahu nový cestný múr a podložie sa zastabilizuje pomocou mikropilót. Predpokladaný zmluvný termín na realizáciu je 5 mesiacov. Napriek rozsahu stavebných prác je doprava riadená signalizáciou v polovičnom profile cesty.

Od septembra Bratislavský samosprávny kraj opravil 26 úsekov ciest v celkovej dĺžke 43 kilometrov. Do začiatku budúceho roka kraj plánuje opraviť až 100 kilometrov ciest.

Autor: (Lucia FORMAN, hovorkyňa BSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.10.2020
Bratislavská župa zakladá novú cestársku spoločnosť
Regionálna správa ciest Bratislavského samosprávneho kraja, a. s. (RSC BSK) má začať fungovať od budúceho roka. Na starosti bude mať správu, údržbu a rekonštrukciu ciest II. a III. triedy, mostov a miestnych komunikácií pre cestnú nemotorovú dopravu v kraji.
viac
21.01.2022
Bratislavský kraj pokračuje v rekonštrukcii regionálnych ciest
Nový asfalt, vodorovné značenie ako aj vyššia bezpečnosť a komfort pre vodičov. To všetko prinesú opravy ciest II. a III. triedy, do ktorých sa minulý rok pustil Bratislavský samosprávny kraj.
viac
24.03.2022
BSK pri rekonštrukciách ciest aplikuje nové technológie
Správne zvolená oprava ciest predĺži ich životnosť o roky. Predchádza tomu podrobné mapovanie technického stavu. Na základe prehliadok priamo v teréne následne správca komunikácií volí vhodný a použiteľný spôsob rekonštrukcie.
viac
29.04.2022
Košice chcú tento rok investovať 10 miliónov eur do opráv ciest a chodníkov
Približne za desať miliónov eur chce mesto Košice v nasledujúcich týždňoch zrekonštruovať kilometre ciest a chodníkov v Košiciach, ktoré boli predtým dlhodobo zanedbávané.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %