Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
25.01.2023 08:25

BSK má vytvorené rezervy pre prípadné enormné zvýšenie cien za energie


Ilustračná snímka.


Bratislavský samosprávny kraj (BSK) má vytvorené rezervy, ktoré mu pomôžu v prípade enormného zvýšenia cien za energie oproti pôvodným predpokladom. Uviedla to hovorkyňa BSK Lucia Forman.


Rezervy má kraj pripravené aj v návrhu rozpočtu na tento rok, ktorý majú schvaľovať krajskí poslanci v piatok (27. 1.).

"Na túto situáciu sa Bratislavský kraj zodpovedne pripravoval. A aj v návrhu rozpočtu vytvoril rezervy, ktoré pomôžu v prípade drastického zvýšenia cien energetických komodít oproti pôvodným predpokladom," skonštatovala Forman.

Pre energokrízu realizoval kraj aj viaceré racionalizačné opatrenia. Išlo napríklad o zníženie personálu na Úrade BSK, obmedzenie "nadstavbových" kompetencií typu cestovný ruch. Taktiež zníženie prostriedkov na propagáciu či nižší objem financií na dotácie. Kraj pritom dlhodobo realizuje opatrenia na zvýšenie energetickej účinnosti budov, v súčasnosti je zateplená tretina budov v jeho pôsobnosti.

V prípade elektrickej energie má BSK rámcovú zmluvu do 30. júna s pôvodnými predkrízovými cenami. V prípade plynu má novú zmluvu, v rámci ktorej platí ceny podľa vývoja na trhu.

"Tým, že ceny plynu išli výrazne dole oproti druhému polroku 2022, tak v tejto položke takisto BSK šetrí oproti pôvodnému plánu, ktorý počítal s drastickejším zvýšením ceny," poznamenala Forman. Podľa kraja stúpla cena plynu asi troj- až štvornásobne, avšak pôvodné predpoklady hovorili o vyššom zvýšení. "V tomto zmysle sme aj pripravovali rozpočet na rok 2023," doplnila Forman.

Z predkladaného návrhu rozpočtu vyplýva, že BSK by mal v tomto roku hospodáriť s rozpočtom viac ako 270 miliónov eur. Bratislavský kraj je podobne ako viaceré samosprávy v súčasnosti v rozpočtovom provizóriu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.12.2022
Rozpočet mesta Trnava na rok 2023 je navrhnutý ako prebytkový
Vyplýva to z návrhu, ktoré radnica zverejnila pred decembrovým rokovaním mestského zastupiteľstva, ktoré sa ním bude zaoberať.
viac
19.01.2023
BSK by mal tento rok hospodáriť s vyše 270 mil. eur, predkladá návrh rozpočtu
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) by mal v tomto roku hospodáriť s rozpočtom viac ako 270 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu, ktorý predkladá Úrad BSK na najbližšie rokovanie krajských poslancov.
viac
24.01.2023
ŽSK obmedzil investičné akcie a organizácie dostali manuál, ako šetriť
Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) by mal v tomto roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom vyše 241 miliónov eur. Poslanci budú o jeho návrhu rozhodovať 30. januára.
viac
03.02.2023
Staré Mesto by malo hospodáriť s vyše 33 mil. eur, predkladá návrh
Bratislavské Staré Mesto by malo v tomto roku hospodáriť s rozpočtom viac ako 33 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu, ktorý predkladá miestny úrad na najbližšie rokovanie staromestských poslancov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %