Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
27.02.2024 10:00

BSK spúšťa druhý ročník umelecko-vzdelávacej súťaže Pamätáte si ešte?


Snímka zdroj: (BSK)


Dôležité historické medzníky slovenskej histórie budú v centre pozornosti aj druhého ročníka projektu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) s názvom Pamätáte si ešte? Umelecko-vzdelávacia súťaž je určená pre osemročné gymnáziá a stredné školy na území BSK a odštartovala v piatok 23. 2. 2024.


„Poznať svoju históriu by malo byť pre každého samozrejmosťou. Porozumieť jej, je už náročnejší proces vyžadujúci si čítanie, štúdium či logické myslenie. Aj o tomto všetkom je táto naša súťaž. Jej hlavným cieľom je nájsť a vyspovedať pamätníkov histórie, ktorí prežili alebo poznali ľudí žijúcich v konkrétnych historických obdobiach najnovších dejín. Následne potom získaný príbeh prerozprávať do umeleckého diela alebo vytvoriť dokumentárny film. Materiály sú akoby živými učebnicami, ktoré môžu svojou autenticitou obohatiť vyučovacie hodiny dejepisu, občianskej náuky, etiky, estetiky, umenia a kultúry,“ popísal predseda BSK Juraj Droba.

Druhý ročník je bohatý na okrúhle výročia ako je vstup Slovenska do EÚ v roku 2004, zavedenie eura v roku 2009, 35. výročie Nežnej revolúcie či 80. výročie SNP.

Oficiálne sú pre rok 2024 vyhlásené dve súťažné témy:

- Otvorené hranice / 35 rokov od Nežnej revolúcie

- Povedali o SNP / 80 rokov od vypuknutia SNP

Témy sú postavené tentokrát širšie, čím dávajú možnosť rozprávať rôzne príbehy a vyjadriť pocity rozprávačov. Téma spojená so Slovenským národným povstaním by mohla priblížiť príbehy už raz počuté a prerozprávané ako memento a spomienku na toto obdobie, nakoľko stretnúť priamych účastníkov je v súčasnosti už náročné. 

Rovnako ako minulý rok pripravuje BSK podcasty s odborníkmi na všetky jubilujúce historické témy a jeden podcast na teoreticko-praktickú tému – ako spracovať príbehy získané orálnou metódou a následne postupovať pri tvorbe literárneho diela a dokumentárneho filmu.

Termín, dokedy treba súťažné práce odovzdať, je do 18. októbra 2024.

V súvislosti s projektom sa na Úrade BSK v piatok 23. 2. 2024 uskutočnil odborný seminár pre pedagógov, na ktorom BSK  vyhodnotil súťažné práce prvého ročníka a odovzdal ceny. Absolútni víťazi získali pobyt v Bruseli a návštevu Európskej komisie.

Podcasty z roku 2023 sú zverejnené na webovej stránke www.bratislavskykraj.sk, kde rovnako budú k dispozícii literárne diela a dokumentárne filmy študentov.

 

Autor: (ts-BSK, Lucia Forman)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.11.2016
Včelári na východe chystajú jubilejné Stropkovské dni medu
Už po desiatykrát sa v Stropkove uskutočnia obľúbené Dni medu, ktoré do mesta každoročne lákajú množstvo návštevníkov zo Slovenska i zahraničia.
viac
29.11.2018
Ocenili najlepšie stredoškolské časopisy. Zvíťazili Stretnutia z Kežmarku.
Najlepším stredoškolským časopisom v Prešovskom kraji je časopis Stretnutia z Gymnázia P. O. Hviezdoslava v Kežmarku. Odborná porota zostavená z aktívnych novinárov ho ocenila premiérovo prvým miestom.
viac
14.10.2020
Súťaž vyzýva žiakov ZŠ, aby sa stali dobrodruhmi a spoznali horný Zemplín
Motivovať k aktívnemu pohybu a spoznávať územie horného Zemplína je cieľom súťaže určenej žiakom základných škôl (ZŠ) Staň sa dobrodruhom a spoznaj horný Zemplín.
viac
08.11.2023
ŠÚ SR spúšťa druhý ročník Európskej súťaže v štatistike 2024 pre stredoškolákov
Súťaž je zameraná na rozvíjanie zručností mladej generácie, orientovaná na dátovú gramotnosť a rozlišovanie medzi oficiálnymi a neoficiálnymi zdrojmi údajov či identifikovanie dezinformácií, hoaxov od hodnoverných informácií.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %