Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
13.09.2017 12:56

Blíži sa uzávierka v súťaži PRE VODU


Ilustračná snímka.


Do 25. septembra 2017 môžu samosprávy, združenia či firmy nominovať konkrétnu situáciu/problém, ktorý sa týka zadržania alebo využitia dažďovej vody, sucha, povodní, odnosu pôdy z polí alebo čistenia vody.


Súťaž PRE VODU prepája nadaných mladých ľudí s tými, ktorí hľadajú inšpirácie a riešenia a ktorí chcú riešiť konkrétne problémy s vodou vo svojich mestách a obciach. Nad 3. ročníkom súťaže PRE VODU, ktorú organizuje Nadácia Ekopolis v spolupráci s Nestlé, prebral záštitu minister životného prostredia SR, pán László Sólymos.

„Pre Nestlé je zodpovedné hospodárenie s vodou prioritnou témou. Neuspokojujeme sa len s úsporami vody v závodoch. Ideme ďalej a chceme do ochrany vody zapojiť širšiu verejnosť a predovšetkým mladých ľudí, ktorým dávame možnosť uplatniť svoju kreativitu a získať cenné skúsenosti s prípravou a spracovaním projektu," uviedla Martina Šilhánová, manažérka CSR Nestlé Česko a Slovensko.

Cieľom súťaže je nájsť zaujímavé a inšpiratívne riešenia problémov hospodárenia s vodou, komunikovať potrebu úspor vody a potrebu efektívnych riešení nakladania s vodou. Tieto riešenia by mohli zmeniť pohľad ďalších samospráv, škôl, úradníkov aj širokej verejnosti na udržateľné a zodpovedné spôsoby hospodárenia s vodou.

„Mladým ľuďom súťaž poskytne možnosť preveriť svoje schopnosti a teoretické znalosti pri riešení konkrétnych problémov.  Svoje návrhy budú môcť konzultovať s mentormi z rôznych profesií a s predstaviteľmi miestnych komunít, ktoré čakajú na riešenia ich problémov s vodou,“ približuje Martina B. Paulíková, programová manažérka Nadácie Ekopolis.

Do 25. septembra 2017 môžu samosprávy, združenia či firmy nominovať konkrétnu situáciu/problém, ktorý sa týka zadržania alebo využitia dažďovej vody, sucha, povodní, odnosu pôdy z polí alebo čistenia vody. Súťažiaci študenti a mladí ľudia si z nich budú môcť vybrať tému pre vypracovanie súťažného návrhu alebo môžu súťažiť s vlastnou súťažnou prácou, ktorá môže byť zároveň aj prácou semestrálnou či dokonca diplomovou. Nominujúci takto môže získať nové nápady a pohľady na problém, pričom návrhy na riešenia od študentov vo forme ideových návrhov či štúdií môže po skončení súťaže využiť tak, ako bude potrebovať.

„V treťom ročníku pribudla nová súťažná kategória „študentské školské tímy“, v rámci ktorej oceníme najlepšiu zo skupín študentov, ktorí prídu priamo na miesta problémov a pokúsia sa navrhnúť ich riešenie, pričom riešenie na konci víkendového workshopu aj predstavia miestnej komunite,“ dopĺňa Martina B. Paulíková. Nadácia ráta s vytvorením minimálne troch tímov, pričom náklady na ich fungovanie na víkendových workshopoch pokryjú organizátori súťaže. V prípade záujmu o takéto zapojenie sa do súťaže je potrebné kontaktovať nadáciu.

Uzávierka študentských prác je 22. marca 2018. Do finále v rámci otvorenej kategórie postúpia najlepšie projekty, ktoré budú autori prezentovať pred odbornou porotou. Do finále v kategórii študentských školských tímov postupujú automaticky všetky riešenia od týchto tímov. Víťaz získa Cenu Nestlé v hodnote 1 000 €. Druhé a tretie miesto budú ocenené finančnou odmenou v hodnote 500 € a 200 €. Najlepší študentský tím získa ocenenie 1 000 €.

Viac informácií k súťaži nájdete na: www.sutazprevodu.sk

Autor: (Nadácia Ekopolis)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.10.2016
Vo Zvolene sa uskutoční seminár „Voda a sídla“
Nadácia Ekopolis organizuje vo Zvolene 24. októbra 2016 seminár na tému Voda a sídla. Je súčasťou súťaže PRE VODU, je však otvorený aj pre odbornú verejnosť, zamestnancov verejnej správy, akademickú sféru, aktívnych občanov a členov mimovládnych organizácií.
viac
03.11.2016
Témou bratislavského seminára bude „Voda, rieky a krajina“
9. novembra 2016 sa uskutoční v Bratislave seminár, ktorý organizuje Nadácia Ekopolis v rámci súťaže PRE VODU. Seminár je otvorený nielen pre záujemcov súťaže PRE VODU, ale aj pre odbornú verejnosť, zamestnancov verejnej správy, akademickú sféru, aktívnych občanov a členov mimovládnych organizácií.
viac
02.02.2017
Odštartovalo hlasovanie za Európsky strom roka 2017
16 krajín je zapojených do 7. ročníka prestížnej environmentálnej súťaže Európsky strom roka.
viac
07.07.2017
Zahlasujte v jubilejnom 15. ročníku ankety Strom roka
Do konca septembra 2017 môžu záujemcovia poslať hlas jednému z dvanástich stromov - finalistov ankety Strom roka  a podporiť tak jeho ošetrenie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %