Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
03.01.2024 12:00

Bezprístrešní obyvatelia môžu i túto zimu využiť služby nocľahárne


Noclaháreň Jazmín. Snímka zdroj: mesto Handlová


Bezprístrešní obyvatelia môžu i túto zimu využiť služby nocľahárne v Handlovej. Nezisková organizácia Jazmín pre nich uvoľnila priestory v bývalej kancelárii vedúcej sociálneho oddelenia. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.


Otvorenie nocľahárne na Ulici F. Nádaždyho zabrzdilo vlani odporúčanie hygieny neubytovávať bezprístrešných v suteréne budovy. Pred otvorením bolo potrebné vykonať niekoľko technických úprav. Riaditeľka neziskovej organizácie Jazmín Viera Mrázová uviedla, že organizácia musela v zariadení vykonať presuny, aby v prípade záujmu ľudí o ubytovanie zachovala bezinfekčnosť a klienti neboli ohrození na zdraví.         

"Jazmín uvoľnil jednu izbu a priestory a kde budú môcť bezprístrešní prenocovať. Z pivničných priestorov bez okien sa nocľaháreň presunula do bývalej kancelárie vedúcej sociálneho oddelenia," priblížila Paulínyová.         

Záujemci o ubytovanie podľa nej budú mať zabezpečené všetky základné potreby. "Budú mať možnosť sa osprchovať či v prípade potreby dostať čistú spodnú bielizeň. V spolupráci so sociálnym oddelením mesta dostanú aj balíček s hygienickými potrebami, ponožky a nejaké potraviny," doplnila.         

Bezprístrešní obyvatelia sa musia v prípade záujmu o ubytovanie ohlásiť na vrátnici. Jedno prenocovanie je spoplatnené sumou jedno euro. Nástup do nocľahárne je možný najskôr od 17.00 h a odchod ráno do 8.00 h.         

"Nezisková organizácia disponuje tromi posteľami, avšak v prípade potreby je možnosť ponuku rozšíriť o ďalšie lôžka. Nocľaháreň je prístupná do konca zimy s ohľadom na poveternostné podmienky," ozrejmila hovorkyňa mesta.         

Pomôcť bezprístrešným obyvateľom môže podľa nej i verejnosť, stačí, ak do Jazmínu prinesie čaje, kávu či instantné polievky.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.03.2017
Handlová plánuje čistenie mesta po zimnej údržbe aj jarné upratovanie
Mesto Handlová so spoločnosťou Hater – Handlová spol. s r. o. (správa mestkých komunikácií) vypracovali harmonogram čistenia mestských častí po zimnej údržbe. Samospráva pripravuje jarné upratovanie.
viac
02.03.2018
Handlovská samospráva dáva do pozornosti službu nocľahárne pre ľudí bez domova
Zachrániť tých čo nechcú byť zachránení je ťažké. Nocľaháreň v mestskej neziskovej organizácii Jazmín v Handlovej funguje od novembra 2017 ako prevencia, aby ľudia bez prístrešia mali kde prespať v zimnom období. V Handlovej sa osvedčila.
viac
17.01.2022
Bratislava spúšťa službu nízko-prahového krízového nocľahu
Mesto Bratislava spúšťa počas najchladnejších mesiacov, teda v januári a februári, krízový režim ako prevenciu pred umrznutím ľudí bez domova. Počas mrazov poskytne službu nízko-prahového krízového nocľahu.
viac
29.12.2022
Nocľaháreň pre ľudí bez domova otvorili už začiatkom decembra
Nocľaháreň pre ľudí bez domova otvorili v Handlovej už začiatkom decembra. Nezisková organizácia Jazmín, ktorá sociálnu službu poskytuje, tak reagovala na poveternostné podmienky i dopyt od ľudí. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %