Streda 12.02.2025
Dnes má meniny 
Perla
°C
16.12.2019 01:50

Babku vo fazuli varia v Sebedraží i Koši


Dostatočne hrubá, aby sa nerozvarila, musí byť zemiaková placka, ktorú pridávajú do fazuľovej polievky v Sebedraží pri Prievidzi. Sebedražskú babku vo fazuli varia každoročne v obci aj počas špeciálnej súťaže, s menšou obmenou a pod kratším názvom ju pripravujú aj susední Košovci. Na snímke Mária Kotríková ochutnáva počas varenia polievku. FOTO TASR - Radovan Stoklasa.


Sebedražskú babku vo fazuli varia každoročne v obci aj počas špeciálnej súťaže, s menšou obmenou a pod kratším názvom ju pripravujú aj susední Košania.


"Fazuľová polievka so zemiakovou babou je pre Sebedražie typická. Každý rok v lete sa robí v obci súťaž vo varení babky vo fazuli. Je to tradícia, ktorá trvá približne päť rokov. Ja som recept zdedila po mojej starkej," povedala dlhoročná kuchárka Mária Kotríková. Voľakedy sa podľa nej mäso nerobievalo pravidelne, ale táto polievka bola taká sýta, že ju niektorí mali radšej ako mäso.      

Babku vo fazuli varia i v susednom Koši, kde ju rovnako považujú za svoj typický recept. "Košania dávajú do toho ešte aj klobásu. Ja ju do nej nedávam, polievku robím jednoducho, ako ju robili naši starí rodičia," podotkla Kotríková.       

Niekde babku podľa nej položia len vedľa taniera. "Správny recept je, že babka sa musí dať do fazule prevariť, musí byť hrubšia, aby sa nerozvarila," vysvetlila.       

Aj sebedražská babka vo fazuli odkazuje na tradíciu, ktorá sa v Prievidzi a okolí v minulosti udržiavala a niekde stále i udržuje, a to tú, že polievky tam kedysi vždy niečím zajedali. Boli to parené buchty, šišky alebo cesnakové posúchy. Kapustnicu napríklad niektorí jedli spolu s vianočkou.       

"Na babku vo fazuli si treba deň vopred namočiť do vody fazuľu. Potom ju dáme variť aj s koreňovou zeleninou, osolíme. Keď je všetko mäkké, aj zelenina a fazuľa, urobíme zásmažku. Dáme si olej na panvicu, trošku cibule, zaprášime to múkou, dáme mletú papriku, zalejeme, necháme rozvariť a dáme do polievky. Keď sa to prevarí, urobíme zemiakovú babu," priblížila sebedražská kuchárka.       

Do zemiakovej baby idú podľa nej nastrúhané zemiaky, cesnak, majoránka, rasca, soľ, vajce a hladká múka. "Spraví sa hustejšie cesto a spravíme ju na panvici. Keď je babka urobená, necháme ju trochu vychladnúť, prekrojíme a hodíme ju prevariť do fazule," dodala.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.01.2016
Pešiu zónu v Prievidzi čaká veľká zmena: Autá vystriedajú cyklisti!
Poslanci na decembrovom mestskom zastupiteľstve schválili zmenu v organizácii dopravy v centre mesta. Motorové vozidlá nahradia cyklisti.
viac
06.06.2016
Radnica má záujem zrevitalizovať park pred úradom práce
Zrevitalizovať park pred úradom práce v širšom centre mesta má záujem prievidzská radnica. Na prvú etapu projektu za viac ako 220 000 eur, ktorá má riešiť obnovu jeho verejnej zelene, žiada financie z nadácie.
viac
21.11.2016
Nový vodný prvok na námestí ponesie meno Fontána pod lipami
Novovybudovaný vodný prvok na Námestí slobody v centre Prievidze ponesie meno Fontána pod lipami. Názov vybrala verejnosť v hlasovaní, od ľudí dostal spomedzi troch návrhov najviac hlasov. Informoval o tom hovorca mesta Prievidza Michal Ďureje.
viac
20.08.2019
Výstava v dome kultúry predstavuje hornú Nitru z neba
Hornonitriansky región prostredníctvom dvoch desiatok veľkoformátových leteckých fotografií predstavuje výstava Prievidza a okolie z neba, ktorú sprístupnili v Dome kultúry v Handlovej. Návštevníci si ju tam môžu pozrieť do 12. septembra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
2.98 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.91 %