Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
04.04.2022 09:30

Autobusy Karosa po vyše 30 rokoch nebudú viac jazdiť v uliciach Bratislavy


Snímka zdroj: (tasr).


Dopravný podnik Bratislava (DPB) sa lúči s autobusmi Karosa, v uliciach hlavného mesta jazdili viac ako 30 rokov. Informoval o tom hovorca DPB Martin Chlebovec. S Karosami sa rozlúčil podnik sobotnou zážitkovou jazdou.


"Hranaté Karosy boli ikonickým československým autobusom. Pri pohľade naň si nejeden obyvateľ Bratislavy spomenie na zážitok, ktorý za tie roky pri ceste v Karose zažil. Doba však pokročila a my v dopravnom podniku robíme všetko pre to, aby bola cesta v našich prostriedkoch čo najkomfortnejšia. Inovácia vozidlového parku prináša do Bratislavy novú éru MHD, teda klimatizovaných nízkopodlažných vozidiel s modernými technológiami. Na jednej strane mi budú Karosy chýbať, no na druhej strane sa teším z omladzovania a skvalitňovania našej flotily vozidiel," skonštatoval predseda Predstavenstva DPB Martin Rybanský.

Dopravný podnik priblížil, že ulice hlavného mesta brázdili tzv. krátke a kĺbové autobusy Karosa. "Kým krátke modely boli sprevádzkované už v roku 1981 a cestujúcich vozili do roku 2011, dlhšie kĺbové sa zaradili do premávky o desať rokov neskôr a Bratislavčankám i Bratislavčanom slúžili rekordných 30 rokov. Práve kĺbová Karosa B 741 minulý rok v novembri uzatvorila dokopy 40 rokov trvajúcu éru autobusov s hranatými čelami v DPB. Zároveň tým dojazdili posledné bratislavské vysokopodlažné autobusy," ozrejmil hovorca.

Doplnil, že krátke mestské autobusy Karosa B 731 v krémovo-červenom nátere sa zaradili na linky už v októbri 1982. Vybavené boli podľa jeho slov automatickými prevodovkami určenými na premávku v meste. Prvých 50 autobusov malo dokonca zatmavené okná a premávalo na expresných linkách, pričom druhých 50 kusov o rok neskôr už smerovalo na celodenné služby MHD. Ozrejmil, že kĺbové plynofikované Karosy B 741 vďaka opravám, modernizácii a údržbe vydržali v uliciach Bratislavy až do novembra 2021.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.11.2020
Pri Šafárikovom námestí vznikol nový prestupný uzol MHD
Pri Šafárikovom námestí v Bratislave vznikol nový prestupný uzol MHD. Informuje o tom Dopravný podnik Bratislava s tým, že ide o ďalšie zlepšenie dopravy v centre hlavného mesta.
viac
09.06.2021
Na zastávkach MHD pribudlo 124 elektronických informačných tabúľ
V Bratislave pribudlo na 118 zastávkach mestskej hromadnej dopravy 124 elektronických informačných tabúľ. Cestujúcim zobrazujú najbližšie príchody spojov a aj aktuality z dispečingu o výlukách a ďalších zmenách v MHD.
viac
22.06.2021
Od júla bude možné zakúpiť lístok priložením platobnej karty vo vozidle MHD
Od 1. júla bude možné zakúpiť si cestovný lístok priložením platobnej karty vo vozidle bratislavskej mestskej hromadnej dopravy (MHD) k označovaču cestovných lístkov.
viac
29.11.2021
Od pondelka bude MHD jazdiť pre lockdown v prázdninovom režime
V Bratislave bude pre aktuálny lockdown od pondelka (29. 11.) jazdiť mestská hromadná doprava v prázdninovom režime. Spoje jednotlivých liniek budú vypravené na základe cestovného poriadku platného pre pracovný deň-školské prázdniny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %