Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
21.04.2021 12:35

Autobus MHD na linke číslo 30 bude zbierať údaje pre smart mobilitu


Snímka zdroj: (tasr).


Na autobus Dopravného podniku mesta Žiliny (DPMŽ) nainštalovali v utorok technologické zariadenia, ktoré budú v stredu (21. 4.) a vo štvrtok (22. 4.) zbierať na linke číslo 30 údaje v rámci pilotného projektu inteligentnej smart mobility.


Podľa Adriany Valentovičovej z oddelenia pre medzinárodné vzťahy a marketing UNIZA sa zozbierané údaje zanalyzujú a vyhodnotia z pohľadu statickej infraštruktúry (dopravné značenie, budovy, sústava mestského osvetlenia) a dynamickej infraštruktúry (pohyb chodcov, iných dopravných prostriedkov, zvierat). „Analýzou zozbieraných údajov bude možné vytvoriť potrebné algoritmy na 'tréning' automatizovaných a autonómnych vozidiel,” konkretizovala.      

Doplnila, že UNIZA a DPMŽ sa dohodli na memorande o spolupráci na podporu vedecko-výskumných a inovačných aktivít. „Projekt pozostáva z viacerých fáz. UNIZA je riešiteľom tretej fázy, v ktorej sa zbierajú údaje počas dvoch dní. Projekt v Žiline vedie oddelenie medzinárodných výskumných projektov (OMVP) – ERAdiate+ v spolupráci s Fakultou elektrotechniky a informačných technológií (FEIT) UNIZA a Fakultou riadenia a informatiky (FRI) UNIZA,” uviedla Valentovičová.

„Trasa autobusovej linky bola zvolená vzhľadom na rozmanitosť cestnej infraštruktúry, ktorou prechádza. Veríme, že vďaka zozbieraným údajom a ich analýze budeme opäť lepšie pripravení na budúce výskumno-inovačné projekty v autonómnej mobilite nielen v rámci Slovenska, ale aj v rámci nadchádzajúceho rámcového programu EK Horizon Europe,” povedala vedúca OMVP – ERAdiate+ Tatiana Kováčiková.      

Projekt sa realizuje v spolupráci s STU Bratislava, za podpory Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR a Ministerstva dopravy a výstavby SR. Technologickým partnerom projektu je spoločnosť Siemens. „Vďaka špičkovému výskumu a vzájomnej spolupráci partnerov projektu môžeme získať nielen unikátne know-how v oblasti smart mobility, ale aj držať krok s vyspelým svetom a modernými technológiami,” podotkol prorektor pre vedu a výskum UNIZA Pavol Rafajdus.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.11.2017
Nové žilinské trolejbusy boli slávnostne spustené do prevádzky
Mesto Žilina v spolupráci s Dopravným podnikom mesta Žiliny s. r. o. dbá o kvalitu cestovania mestskou hromadnou dopravou (MHD) a neustále sa snaží zvyšovať jej úroveň. Aj z tohto dôvodu sa začalo v roku 2012 s obnovou vozidlového parku MHD a pokračuje sa s ňou dodnes.
viac
04.01.2018
Prešov udáva trendy v otvorených dátach
Potvrdila to Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby. Tá vyhodnotila Prešov ako samosprávu s najlepšie spracovanými datasetmi na Slovensku.
viac
24.11.2020
V Prešove vypravil DP na cesty desať nových trolejbusov
Desať nových trolejbusov vypravil v pondelok na cesty Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP). Ako uviedol hovorca mesta Vladimír Tomek, vozidlá nahradia niektoré staršie trolejbusy, ktoré zostanú v zálohe.
viac
16.12.2020
Poslanci schválili založenie Dopravného podniku mesta Martin
Založenie obchodnej spoločnosti Dopravný podnik mesta Martin schválili na utorkovom zasadnutí poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Martine.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %