Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
15.11.2023 12:10

Aktivisti zo Sliača pripravujú swap oblečenia, chcú mu dať druhú šancu


Ilustračná snímka, zdroj: Odpady-portal


Výmena vyradených odevov, topánok i doplnkov bude súčasťou novembrového swapu oblečenia v Sliači vo Zvolenskom okrese. Hlavným cieľom je dať nepoužívaným a stále zachovaným veciam druhú šancu. TASR to potvrdila Lenka Slavkovská z občianskeho združenia Ši a nechaj šiť, ktoré podujatie organizuje.


Dodala, že prvý verejný swap bude vo štvrtok 16. novembra od 16.00 do 18.30 h v dielni občianskeho združenia. Princíp je podľa nej jednoduchý. Záujemcovia si za oblečenie i doplnky, ktoré prinesú, môžu ďalšie kusy odniesť domov. Objasnila, že ak ľudia textil nosiť nechcú, nemusia. "Môžu si prísť veci pozrieť a aj niečo zobrať," zhrnula. Oblečenie, ktoré ostane, posunie občianske združenie na sliačsku charitu.         

Slavkovská ďalej uviedla, že v dielni začala v septembri tohto roka pracovať jedna členka, ktorá je v nej zamestnaná. "Takisto k nám už pravidelne chodí trikrát do týždňa aj Aďka s Downovým syndrómom, ktorá pomáha pri aktivitách," podotkla. Združenie tiež na jeseň začalo spolupracovať s najväčším trhoviskom s odpadom. To ich potom prepojilo s lučeneckou firmou, ktorá im darovala jednu tonu koženého odpadu. Z tohto odpadu potom aktivisti v Sliači šili ľadvinky.         

Ciele občianskeho združenia Ši a nechaj šiť sú ochrana životného prostredia recykláciou textilu a zapájanie do týchto aktivít ľudí so zdravotným postihnutím. Poukazovať chcú aj na šírenie osvety v oblasti znečisťovania prírody a podporovať aktivity, ktoré sa venujú ekológii.        

Občianske združenie vzniklo v roku 2019. "Našou hlavnou činnosťou je stretávanie sa, šitie, organizovanie workshopov, páranie ľadviniek a práca s ľuďmi so špeciálnymi potrebami," ukončila.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.08.2016
Na leteckých dňoch predstavia v rámci statických ukážok 85 lietadiel
Okolo 85 lietadiel v rámci statických ukážok a ďalšie desiatky strojov vo vzduchu - to všetko uvidia návštevníci tohtoročných Medzinárodných leteckých dní Slovak International Air Fest (SIAF) 2016. Uskutočnia sa 27. a 28. augusta na Leteckej základni Sliač.
viac
04.10.2019
Nezamestnaní Rómovia majú šancu získať pracovné návyky a zručnosti
Podnik medzitrhu práce – Šanca pre všetkých, n. o., Banská Bystrica sa snaží pomôcť Rómom a ďalším skupinám ohrozeným sociálnym vylúčením a chudobou.
viac
18.06.2020
Druhá šanca pre deviatakov
Deviataci, ktorí sa nedostali na zvolenú strednú školu, si môžu vybrať z voľných miest, ktoré sa nenaplnili po prvom termíne prijímacieho konania. Mali by to stihnúť do piatku 19. júna, kedy uplynie termín na podávanie prihlášok.
viac
17.09.2022
Projekt Druhá šanca pomôže uliciam Starého Mesta hneď dvakrát
Projekt Druhá šanca zväčší poriadok a ľuďom bez domova zjednoduší prístup k zálohovaným nápojovým obalom
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %