Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
03.06.2023 04:10

Ako správne triediť obaly od mlieka


Ilustračná snímka


Podľa posledných dostupných štatistík vypil v roku 2021 na Slovensku každý jeden z nás v priemere 46 litrov mlieka. Najviac ho v EÚ pritom vyprodukujú v Nemecku, a to až 32 miliónov ton ročne. U nás je to necelých 930 tisíc ton. Mliekoj nájdeme zabalený v rôznych obaloch.Vieme ich správne vytriediť?


Mlieko a mliečne výrobky sa u nás stále tešia veľkej popularite, no ich spotreba od roku 1990 klesla. Vtedy sme vypili ročne v priemere až 100 litrov na obyvateľa, aktuálne je to menej ako polovica. Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) so sídlom v Ríme stanovila v roku 2001 práve 1. jún ako Svetový deň mlieka. Jeho cieľom je poukázať na význam mlieka, vyzdvihnúť jeho nutričné vlastnosti vo výžive a upozorniť na opodstatnenosť jeho každodennej konzumácie.

Pestrá paleta obalov

Každý spotrebiteľ, ktorý má mlieko v obľube, vie, že si túto pochutinu nájde v rôznych obaloch – od nápojových kartónov, cez sklo až po plast. Napriek tomu, že na Slovensku máme už zálohový systém, PET fľaše od mlieka nepodliehajú zálohovaniu, tento obal sa vyhadzuje do žltej zbernej nádoby na plastový odpad. “Obaly od mlieka, koniec koncov tak ako všetky iné druhy obalov, vyhadzujte do zberných nádob prázdne, bez zvyškov mlieka. Nápojové kartóny a plastové fľaše pred vyhodením najprv stlačte, aby ste minimalizovali ich objem v zbernej nádobe a vyhadzujte ich spolu s vrchnáčikom. Pri sklenej fľaši vrchnáčik vyhadzujte samostatne. Ak sa dá papierová etiketa alebo iná nálepka od obalu odlepiť, tak ju odlepte a vytrieďte samostatne,“ vysvetľuje Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK, organizácie, ktorá zabezpečuje triedený zber vo väčšine miest a obcí Slovenska. “Ak neviete, ako obal správne vytriediť, pomôžu vám aj symboly a informácie, ktoré sú uvedené na samotných obaloch. Tie tiež vedia byť pri triedení nápomocné,“ dodáva Kretter.

Nápojové kartóny sa v každej obci triedia inak

Netreba ale zabúdať, že systém triedenia na Slovensku nie je jednotný. Preto sa pri triedení obalov od mlieka treba riadiť aj pokynmi, ktoré sú uvedené na nálepkách na kontajneroch alebo inštrukciami na webovej stránke obce. “Nápojové kartóny patria do oranžovej zbernej nádoby na nápojové kartóny. Nie všetky slovenské obce však takýto typ kontajnera majú. V niektorých obciach sa preto nápojové kartóny triedia spoločne s kovmi do červených zberných nádob a v iných sa zase spolu s plastmi a kovmi do žltých zberných nádob,” vysvetlila Katarína Kretter.

Nemecko je mliečnou veľmocou u nás spotreba klesá

Najväčšou mliečnou veľmocou je Nemecko s ročnou produkciou až 32 miliónov ton. Nasleduje Francúzsko (24 mil. ton), Holandsko (14 mil. ton), Taliansko (13 mil. ton) a Poľsko (12,5 mil. ton). Česko produkuje približne 3 mil. ton mlieka ročne a na Slovensku je to necelých 930 tisíc ton. V našej krajine spotreba mlieka klesla od roku 1990 o viac ako polovicu. Kým v roku 1990 sme vypili viac ako 100 litrov mlieka na osobu ročne, v roku 2021 to už bolo podľa údajov Štatistického úradu len 46 litrov. Pritom už jeden pohár mlieka poskytuje 30 % odporúčaného denného príjmu vápnika. Je tiež dobrým zdrojom draslíka a fosforu. Na rozdiel od iných európskych krajín uprednostňujú spotrebitelia na Slovensku, ale aj v Čechách skôr trvanlivé mlieko, a to aj napriek tomu, že môže obsahovať menej vitamínov ako čerstvé. Len približne 15 % predaných mliek sú čerstvé mlieka.

Autor: (ENVI-PAK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.06.2016
Nebuď lenivý a trieď odpad! Pomôže ti Triedime.sk!
Umývaš si zuby, došla ti pasta a ty sa rozhoduješ kam s tubou? Do komunálu? Do žltého kontajnera? Alebo si si s priateľmi na párty objednal pizzu a obal z nej je mastný? Kam s ním? Priznaj si, že aj tvoje triedenie by mohlo byť lepšie a mohol by si byť zodpovednejší. Lenivosťou ďaleko nezájdeme!
viac
15.05.2017
Nezabúdajme na prínos mliečnych výrobkov pre zdravie ľudí
V mesiaci máj si na celom svete zainteresovaní odborníci na výživu, ale i laická verejnosť pripomínajú význam a prínos mlieka a mliečnych výrobkov pre zdravie ľudí oslavou „Svetového dňa mlieka“. Tento rok pripadá na 16. mája.
viac
26.07.2021
Aj prázdne obaly od liekov či korenín možno vytriediť
Aj prázdne blistre od liekov či obaly od korenín možno recyklovať. Naopak, do triedeného zberu nepatria špinavé vreckovky, plienky či infekčný odpad.
viac
04.08.2021
Seriál: Ako triedime (pripravujeme k recyklácii) papier?
Odborníci tvrdia, že podľa súčasných možností dokážeme väčšinu správne vytriedeného papiera recyklovať minimálne 4-5 krát, maximálne 7-8 krát. Z recyklátu sa opätovne vyrábajú napríklad noviny, kuchynský, toaletný papier, škatuľové kartóny, kartóny na vajcia, papierové tašky, kancelársky papier atď.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %