Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
17.12.2019 05:35

Testovacia prevádzka cezhraničného bikesharingu bude čoskoro spustená


Most Márie Valérie, ktorý spája Štúrovo s Ostrihomom, snímka: TASR


Mesto Štúrovo spoločne s maďarským mestom Ostrihom buduje prvý a v Európe zatiaľ jediný cezhraničný verejný systém požičovne bicyklov. Počas uplynulého mesiaca sa uskutočnila montáž stojanových stojísk a riadiacich terminálov systému požičovne.


V Štúrove bolo vybudovaných šesť stojanových staníc. Nachádzajú sa pri železničnej stanici, na Rákocziho ulici, Jesenského ulici, Petőfiho ulici, pri mestskom úrade a na križovatke ulíc Komenského a Nánaská. „Testovacia prevádzka bude čoskoro spustená, počas nej budú môcť využívať bicykle len registrovaní testeri,“ informovalo vedenie mesta.       

Nová forma verejnej dopravnej služby prispeje k lepšiemu prepojeniu dvoch pohraničných miest a k zlepšeniu úrovne ich vzájomnej sociálnej prepojenosti, skonštatoval primátor Štúrova Eugen Szabó. V rámci projektu sa vybuduje v slovenskom Štúrove a maďarskom Ostrihome celkovo 14 nových stojanových staníc pre bicykle, šesť v Štúrove a osem v Ostrihome. V systéme bude dostupných 105 bicyklov, z toho 60 klasických a 45 bicyklov s elektrickým pohonom. V Ostrihome pribudne do už existujúceho systému požičovne bicyklov 30 klasických bicyklov a 30 s elektrickým pohonom, v Štúrove bude umiestnených 30 tradičných bicyklov a 15 bicyklov s elektrickým pomocným pohonom.

Spoločne vyvinutý systém umožní záujemcom v Štúrove i v Ostrihome vypožičať si bicykel z ktorejkoľvek stojanovej stanice a taktiež ho do ktorejkoľvek stanice vrátiť. Projekt je realizovaný v rámci Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.02.2018
Mesto spojí s maďarským Ostrihomom cezhraničný bike sharing
Slovenské mesto Štúrovo vytvorí s maďarským mestom Ostrihom spoločný systém zapožičiavania bicyklov. Štúrovčania i návštevníci mesta si budú môcť požičať bicykel v Štúrove, odviezť sa na ňom do Ostrihomu a tam ho odparkovať.
viac
05.08.2019
Štúrovo buduje s Ostrihomom prvý cezhraničný bikesharing v Európe
Mesto Štúrovo spoločne s maďarským mestom Ostrihom buduje prvý a v Európe zatiaľ jediný cezhraničný verejný systém požičovne bicyklov.
viac
29.06.2021
V Banskej Bystrici prebudujú päť svetelných križovatiek
V Banskej Bystrici prebudujú päť svetelných križovatiek, ktoré umožnia aj preferenciu vozidiel mestskej hromadnej dopravy.
viac
21.03.2022
Cezhraničný projekt má zatraktívniť okolie známych vínnych pivníc
Podporiť vinársku a kultúrnu turistiku má nový eurofondový projekt v obci Malý Horeš v okrese Trebišov. Ide o výstavbu areálu na poskytnutie spoločenských a vínno-turistických služieb pri historických tufových pivniciach v obci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %