Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
09.07.2022 01:50

Stropkov: Mesto chce vstúpiť do medzinárodného združenia


Ilustračná snímka - Karpatský euroregión


Mesto Stropkov chce vstúpiť do medzinárodného združenia Karpatský euroregión so sídlom v poľskom Rzeszówe. Na ostatnom rokovaní vstup schválili mestskí poslanci. Samospráva od neho očakáva nové cezhraničné príležitosti.


Ako TASR informoval hovorca mesta Stropkov Peter Novák, mesto bude prijaté po rozhodnutí orgánov združenia.       

Ako povedal, s ponukou vstupu ich oslovil Karpatský euroregión. V Poľsku pôsobí už takmer 30 rokov a jeho členmi sú samosprávy z oblasti Podkarpatského vojvodstva a Malopoľského vojvodstva. V roku 2020 sa zrealizovala zmena stanov združenia, vďaka ktorej mohlo získať štatút cezhraničnej právnickej osoby. Umožnilo to, aby sa k organizácii pripájali zahraničné osoby a subjekty.       

"Prvými členmi združenia zo Slovenska boli mesto Spišské Podhradie a obce Zemplínske Hámre, Slovinky a Malý Šariš. Vo finančnej perspektíve 2021 - 2027 bude Karpatský euroregión zodpovedať za správu fondu mikroprojektov v rámci priority Tvorivé a turisticky atraktívne pohraničie v rámci programu Interreg PLSK 2021 - 2027. Znamená to, že organizácia aj naďalej bude môcť spolufinancovať slovensko-poľské cezhraničné projekty až do výšky 80.000 eur v oblasti rozvoja turistiky, čo je pre vytýčenú stratégiu kľúčové," uviedol Novák.       

Najdôležitejším projektom je podľa jeho slov vytvorenie a propagovanie karpatskej značky Carpathia a jej segmentov Hiking, UNESCO, Vine či EtnoCarpathia.       

"S euroregiónom spolupracujeme na rôznych úrovniach už niekoľko rokov, a preto vítame možnosť stať sa jeho aktívnymi členmi. V novom programovom období programu Interreg tiež vidíme príležitosť na získanie ďalších prostriedkov na rozvojové projekty," povedal primátor Stropkova Ondrej Brendza.       

Dodal, že mesto bolo v programe Interreg v rokoch 2014 - 2020 úspešné s každým podaným projektom, pričom sa zameriavali tak na investičné, ako aj mäkké aktivity v rámci posilnenia cezhraničnej spolupráce s Poľskom, konkrétne s mestami Rzeszów, Korczyna, Bobowa, či Sekowa.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.12.2018
Mestskí poslanci budú odmeňovaní po novom
Stropkovskí mestskí poslanci sa na prvom pracovnom zasadnutí v polovici decembra zaoberali rozpočtom na rok 2019, ako i zásadami ich odmeňovania. Ako TASR informoval hovorca mesta Peter Novák, tie sa menia z jednotlivých odmien za zasadnutie na mesačnú odmenu.
viac
01.06.2020
Stropkov očakáva výpadok na podielových daniach takmer 392 000 eur
Mesto Stropkov očakáva v súvislosti s koronakrízou výpadok na podielových daniach takmer 392 000 eur. Mestskí poslanci na svojom minulotýždňovom rokovaní schvaľovali zmenu aktuálneho rozpočtu.
viac
04.12.2023
ZMOS a Karpatský euroregión pokračujú v spolupráci
Predseda ZMOS Jozef Božik sa sa stretol podpredsedom Karpatského euroregiónu Dawidom Lasekom v Bratislave. Témou stretnutia bola spolupráca na spoločnom nadnárodnom projekte „Central Mountains“ z programu Interreg Stredná Európa.
viac
17.02.2024
Posúvame cezhraničnú spoluprácu na podporu regionálneho cestovného ruchu ďalej
Budovanie regionálnej značky Karpaty podporí cestovný ruch v našich mestách a obciach, ale najmä na regionálnej úrovni. Inšpiráciou je značka Alpy. O týchto témach 15. februára rokovali zástupcovia ZMOS s predsedom Karpatského euroregiónu so sídlom v Rzesowe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %