Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
05.08.2020 10:55

Pracovná skupina bude analyzovať riziká elektronického hlasovania vo voľbách


Ilustračná snímka, zdroj: lejournal.cnrs.fr/articles/le-vote-electronique


Na Ministerstve vnútra (MV) SR sa tvorí pracovná skupina, ktorá má posúdiť a analyzovať bezpečnostné riziká elektronického hlasovania vo voľbách do Národnej rady (NR) SR.


Vyplýva to z uznesenia zo zasadnutia štátnej volebnej komisie zverejnenom na webe ministerstva. Prvé stretnutie skupiny by malo byť v septembri.     

Členom skupiny má byť aj predseda štátnej komisie Ladislav Orosz. "Obsah rokovania, diskusií a zloženie členov pracovnej skupiny je v prípravnej fáze," uviedla pre TASR Michaela Paulenová z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra. Nešpecifikovala, aké riziká by mala skupina analyzovať.       

Vytvorenie pracovnej skupiny vyplýva zo záväzku z programového vyhlásenia vlády (PVV). Kabinet v ňom uviedol, že "po zvážení bezpečnostných rizík zavedie popri klasickom hlasovaní aj elektronické hlasovanie vo voľbách, aby tak mohli slobodne voliť všetci občania SR bez ohľadu na to, kde v zahraničí sa v deň volieb nachádzajú".

Samuel Zubo z občianskeho združenia Srdcom doma povedal, že formulácia v programovom vyhlásení ich prekvapila. "Formulácia neobsahuje žiadny plán B. Ak by vláda nakoniec od elektronických volieb z bezpečnostných či iných dôvodov upustila, PVV neobsahuje žiadny spôsob, ktorým by umožnila voľbu zo zahraničia," priblížil pred časom pre TASR predstaviteľ združenia, ktoré presadzuje rozšírenie možnosti voliť zo zahraničia.       

Momentálne môžu Slováci voliť zo zahraničia vo voľbách do Národnej rady (NR) SR, a to poštou. Štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus (SaS) prednedávnom naznačil, že hoci v programe vlády sa píše o elektronickom hlasovaní, možnosť voľby zo zahraničia by sa mohla rozšíriť o voľby na zastupiteľských úradoch. Dodal, že v prípade hlasovania cez internet môže byť vážnym problémom napríklad kupovanie hlasov. Výhodou elektronických volieb by bola podľa neho možnosť zaviesť ich pre všetky voľby naraz.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.09.2019
NRSR: Slováci nebudú môcť voliť na zastupiteľských úradoch SR v zahraničí
Občania žijúci v zahraničí nebudú môcť voliť na zastupiteľských a konzulárnych úradoch SR v zahraničí. Poslanci parlamentu v utorok neschválili novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorú navrhovala opozičná SaS.
viac
15.01.2020
Aplikácie na požiadanie o voľbu poštou využilo najmenej 86-tis. občanov
Aplikácie, ktoré ponúkali možnosť požiadať o voľbu poštou zo zahraničia, využilo najmenej 86-tis. občanov. Vyplýva to zo štatistík iniciatív Srdcom doma a Slovensko.
viac
18.10.2021
O týždeň budú v 25 obciach doplňujúce voľby, sprevádzať ich budú opatrenia
V sobotu 23. októbra si budú voliči v 25 obciach vyberať nového primátora, starostov i poslancov obecného či mestského zastupiteľstva. Doplňujúce voľby budú podľa Ministerstva vnútra (MV) SR sprevádzať prísne protiepidemické opatrenia.
viac
01.03.2022
KSK podporuje zmenu systému volieb do NR SR v prospech regiónov
Košický samosprávny kraj (KSK) podporuje zmenu systému volieb do Národnej rady (NR) SR v prospech väčšieho zastúpenia poslancov z regiónov. Iniciatívu v tomto smere v pondelok schválilo košické krajské zastupiteľstvo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %