Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
13.07.2019 06:15

Petíciu za zákaz reťazí pre psov podpísalo 50-tis. ľudí


Ilustračná snímka, zdroj: Útulkovo - Teraz.sk


Občianske združenie Sloboda zvierat v piatok odovzdalo Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR petíciu za zákaz držania psov na reťazi. Rezort potvrdil, že sa petíciou bude zaoberať tak, ako mu to ukladá zákon.


Upozorňuje však, že združenie mohlo požiadavku vyjadriť pripomienkou k vyhláške.       

"Vyhláška sa zaoberá touto problematikou a počas trvania pripomienkového konania od 14. júna do 4. júla bol priestor na vyjadrenie pripomienok aj verejnosti. Takúto požiadavku však nikto nepredložil," uviedlo vo svojom stanovisku MPRV.       

Aktivisti to odmietajú. Čaňová priznáva, že Sloboda zvierat pripomienku nepredložila, zákaz reťazí však podľa nej v medzirezortnom pripomienkovom konaní žiadali iné organizácie. "Požiadavku majú," zdôraznila pre TASR.       

Doposiaľ platná vyhláška povoľovala držanie psov na reťazi, ak reťaz nie je kratšia ako 2,5 metra, má otočnú karabínu a je pripnutá na riadny obojok s nastaviteľným obvodom. Vyhláška tiež prikazovala umožniť psovi denný voľný pohyb bez uviazania. Návrh novej vyhlášky spresňuje, že držanie psa na reťazi nie je vhodný spôsob jeho chovu a zdôrazňuje podmienku každodenného voľného pohybu zvieraťa.      

 Sloboda zvierat však upozorňuje, že dodržiavanie tohto ustanovenia v praxi nie je možné kontrolovať. "Aj majitelia, ktorí svojho psa držia permanentne na reťazi, pri kontrole uvádzajú, že psa denne púšťajú, že behá v noci a stráži, alebo že je uviazaný len na chvíľu, lebo sa ho bojí poštárka, dieťa... Opak môžu dokázať často len nahlasovatelia, zväčša susedia, ktorí však svedčiť odmietajú a trvajú na anonymite. Výsledkom sú tisíce psov, ktoré na reťazi strávia celý svoj život a v zmysle platnej legislatívy im nemožno pomôcť," vysvetľuje predsedníčka Slobody zvierat Pavla Dugovičová.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.10.2016
Svetový deň zvierat v Košiciach
Sprevádzajú nás od nášho počiatku, pomáhajú nám a slúžia. Je na čase im to vrátiť. V nedeľu bude v Košiciach akcia pri príležitosti Svetového dňa zvierat: Nájdite sa!... so zvieratkom z útulku.
viac
14.02.2019
Na ministerstve odovzdali petíciu, chcú zabrániť výrubu lesov v Bratislave
Na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v Bratislave vo štvrtok odovzdali petíciu, v ktorej obyvatelia žiadajú rezort o zastavenie masívneho a necitlivého výrubu v štátnych lesoch v Bratislave a jej okolí.
viac
14.03.2020
Sloboda zvierat v roku 2019 prijala 7711 zvierat v núdzi
Sloboda zvierat v roku 2019 prijala 7711 zvierat v núdzi. Pôvodným majiteľom sa podarilo vrátiť 1168 zvierat a nový domov prostredníctvom adopcie si našlo 5190 psov a mačiek. Informovala o tom predsedníčka Slobody zvierat Pavla Dugovičová.
viac
26.05.2020
Zvierací ombudsman chce, aby štát navrhol opatrenia súvisiace s chovom zvierat
Znenie petícií, ktoré žiadajú zákaz chovu zvierat v osadách, môže byť protiústavné. Myslí si to iniciatíva Zvierací ombudsman. Zároveň vyzýva štát, aby navrhol opatrenia súvisiace s chovom spoločenských zvierat. Informovala o tom Natália Babicová z tímu Zvieracieho ombudsmana.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %