Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
26.09.2019 06:10

Mestská knižnica v Senci sa pýši unikátnym vzhľadom


Interiér Mestskej knižnici v Senci


Spojenie architekta a knihovníčky prinieslo niečo, čo na Slovensku nemá obdoby – nové oddelenie získalo netypickú industriálnu podobu.


Mestská knižnica je v Senci funguje od roku 1951. V roku 1978 sa presťahovala do súčasných priestorov v Mestskom kultúrnom stredisku. Teší sa veľkému záujmu detských a dospelých čitateľov, ktorých je približne 1800. Vybrať si môžu zo 49 000 kníh. Práve vďaka návštevnosti a záujmu vznikol dopyt po niečom novom. 

V septembri tohto roka k oddeleniu pre dospelých a oddeleniu pre deti a mládež pribudlo tretie - oddelenie odbornej literatúry. Tento proces trval deväť mesiacov. Fond na podporu umenia ho podporil najvyššou možnou sumou, a to 47 500 eur a výrazne prispelo aj mesto Senec.

Vedúca knižnice Mgr. Anetta Zelmanová vypracovala projekt podľa zadania fondu. Jednou z podmienok bolo osloviť na spoluprácu architekta. Vybrala si odborníka Ing. arch. Matúša Bišťana, ktorý už mal s podobnými prácami skúsenosť. Toto zaujímavé spojenie architekta a knihovníčky so sebou prinieslo nezvyčajný nápad. V čase, keď knižnice stagnujú alebo doslova len prežívajú, sa v Senci podarilo niečo, čo na Slovensku nemá obdoby. Oddelenie odbornej literatúry získalo industriálny ráz s netypickým oblúkovitým umiestnením políc  v strede miestnosti. Priestor je rozdelený na študijnú a relaxačnú časť. Oddelenie je zásobené 15 tisíckami odborných kníh a ich počet bude ešte narastať. Cieľom je pritiahnuť čo najviac mladých ľudí a zvýšiť tak záujem o knihy a čítanie.

A. Zelmanová nechce stagnovať a má smelé plány do budúcna: chce knižnicu ešte rozšíriť a vytvoriť v nej aj letnú čitáreň.

 

Autor: Dagmara MIČEKOVÁ, PR manažérka mesta


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.03.2018
Mestská knižnica prejde rekonštrukciou
Mestská knižnica v Skalici prejde v najbližšom období rekonštrukciou, ktorá je naplánovaná na dve etapy. TASR informoval referent pre vzťahy s verejnosťou Mestského úradu v Skalici Miroslav Minďaš.
viac
23.04.2019
Čitateľská beseda s RNDr. Jozefom Klindom v Mestskej knižnici vo Fiľakove
Ďalšia čitateľská beseda Mestskej knižnice vo Fiľakove bude zameraná na jednu z najvýznamnejších historických udalostí regiónu Novohrad, ktorá sa v 15. storočí hrubým písmom zapísala do dejín a podstatnou mierou ovplyvnila dobovú spoločnosť a jej ďalší vývoj.
viac
24.06.2020
V mestskej knižnici pribudlo takmer 700 kníh
Fond Mestskej knižnice v Liptovskom Hrádku sa rozrástol o 681 knižných titulov. Ide najmä o beletriu pre dospelých, deti a mládež.
viac
01.10.2020
Turčianska knižnica na Severe sa zmenila na nepoznanie
Pobočka Turčianskej knižnice na sídlisku Sever prešla kompletnou rekonštrukciou. Investíciu vo výške viac ako 330-tisíc eur financoval Žilinský samosprávny kraj.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %