Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
20.01.2023 07:45

Zvolenská Slatina chce tento rok hospodáriť s rozpočtom viac ako dva milióny eur


Zvolenská Slatina. Snímka zdroj: (tasr).


Obec Zvolenská Slatina vo Zvolenskom okrese plánuje tento rok hospodáriť s rozpočtom viac ako dva milióny eur. Potvrdila to starostka Mária Klimentová.


Pripomenula, že Zvolenská Slatina má schválený rozpočet na tento rok vo výške 2 561 835 eur. Najvyššie výdavky budú podľa nej na chod Základnej školy s materskou školou Terézie Vansovej, na mzdy, vývoz a nakladanie s odpadom a na energie. "Šetriť musíme v každej oblasti, pretože sa obávame, že rozpočtované peniaze nám nepokryjú všetky bežné výdavky. Najmä netušíme, aké budú ceny energií," spresnila a informovala, že obec od januára tohto roka nezvyšovala sadzby daní z nehnuteľností ani daň za psa. "Zvyšovali sme poplatok za vývoz a likvidáciu komunálneho odpadu z 16,43 eura na 20,07 eura," uviedla.

Ako dodala, kapitálové výdavky v obci zatiaľ nerozpočtovali a chcú zvážiť, do ktorých investičných akcií sa v budúcom roku pustia. "Chceli by sme však použiť prostriedky z rezervného fondu na rekonštrukciu kuchyne v škole, ktorá je nevyhnutná," zhrnula s tým, že dobudovať by chceli aj chodník na ulici Očovská cesta. Bolo by to súbežne s cestou tretej triedy, ktorá je podľa slov starostky frekventovaná.

Opraviť by chceli aj most v časti obce, v Slatinke, ktorý je v havarijnom stave, a zrekonštruovať chcú obecnú budovu na komunitné centrum. "Všetky tieto projekty máme pripravené, pri niektorých už aj vydané stavebné povolenie a zo súťaže aj zhotoviteľa," poznamenala. Doplnila, že na rekonštrukciu centra využije samospráva aj nenávratný finančný príspevok z Ministerstva vnútra SR. Ak sa jej však nepodarí získať aj iné dotácie a nenávratné finančné prostriedky, na pripravované projekty bude potrebovať aj vlastné zdroje. "Bolo by to minimálne 800 000 eur a to je nemalá investícia," konštatovala. Inflácia, výška podielových daní, ceny energií a ďalšie narastajúce ceny tovarov a služieb vo veľkej miere podľa Klimentovej ovplyvnia to, či plánované investičné projekty budú môcť uskutočniť.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.04.2020
Prešovskí poslanci schválili prijatie úveru vo výške 4 milióny eur
Na dofinancovanie stavieb, ktoré má mesto schválené v pláne investičnej výstavby, prešovskí mestskí poslanci v stredu schválili úver vo výške 4 milióny eur.
viac
16.05.2020
Mesto doplatilo za odpad, niekoľko investičných akcií odložilo
Mesto Sabinov financovalo v roku 2019 viac ako tretinu výdavkov za zber a odvoz odpadu z vlastného rozpočtu. Ako vyplýva zo záverečného účtu mesta, ktorý mestskí poslanci odobrili na svojom štvrtkovom zasadnutí, samospráva tiež do roku 2020 preniesla niekoľko investičných akcií.
viac
29.05.2020
ŽSK očakáva v tomto roku pokles daňových príjmov v objeme 6,3 milióna eur
Poslanci Zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) schválili v pondelok (25. 5.) na online zasadnutí prvú úpravu rozpočtu na rok 2020, ktorá reflektuje očakávaný pokles daňových príjmov v objeme 6,3 milióna eur. Informovala o tom hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.
viac
30.12.2021
Z. Slatina chce budúci rok hospodáriť s rozpočtom viac ako dva milióny eur
Obec Zvolenská Slatina vo Zvolenskom okrese plánuje budúci rok hospodáriť s rozpočtom viac ako dva milióny eur. Jeho návrh schválili obecní poslanci na decembrovom rokovaní zastupiteľstva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %