Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
08.06.2022 04:15

Život na hradisku Valy priblíži návštevníkom komentovaný sprievod


Hradisko Valy.


Nitrianska organizácia cestovného ruchu (NOCR) v spolupráci s obcou Bojná pripravila pre návštevníkov hradiska Valy komentovaný sprievod.


Sprevádzanie návštevníkov približujúce život na staroslovanskom hradisku sa bude konať od 11. júna každú sobotu o celej hodine od 12.00 do 18.00 h, informovala koordinátorka NOCR Dana Póčiková. Počas celého leta bude zároveň pre návštevníkov Bojnej denne v čase od 10.00 do 16.00 h sprístupnené Archeologické múzeum Veľkej Moravy.

Sprievodca návštevníkov privíta pri historickej rekonštrukcii vstupnej brány hradiska Valy. Pri vstupe na hradisko získajú návštevníci zaujímavé informácie o vzniku a význame hradiska. Nasledovať bude presun spoločne so sprievodcom do centra bývalého miesta života Slovanov, kde sa návštevníci okrem zaujímavostí o ich živote dozvedia aj o tom, čo predchádzalo zániku a znovuobjaveniu pokladov hradiska.

Hradisko Valy je rekonštrukciou osídlenia Slovanov priamo v prírode a jedným z najvýznamnejších archeologických lokalít v strednej Európe. V 9. storočí bolo významným opevneným mocenským centrom, ležiacim na obchodnej ceste medzi Ponitrím a Považím, v ktorom obyvatelia prijali kresťanstvo ešte pred príchodom sv. Cyrila a Metoda.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.10.2016
Lesníci zo Slovenska a Ukrajiny sa budú venovať zážitkovému sprevádzaniu
Na vzdelávacom programe Lesný sprievodca sa v Poprade a vo Vysokých Tatrách zúčastní oddnes do piatka 7. októbra 20 lesníkov zo Slovenska a Ukrajiny.
viac
05.01.2018
Židovské Košice priblížia sprievodcovia na potulkách mestom
Židovské pamiatky i osobnosti židovského pôvodu z Košíc a ich životné osudy priblížia sprievodcovské víkendové Potulky mestom Košice, prvé v tomto roku.
viac
04.05.2021
Vyskúšajte individuálne prehliadky Trnavy a okúste život richtárov a katov
Turistický ruch v meste Trnava pomaly ožíva. Krajské mesto svojim návštevníkom ponúka možnosť absolvovať tematické individuálne prehliadky, samozrejme, za dodržania platných nariadení. Návštevníci sa počas prehliadok dostanú do stredoveku, okúsia život richtárov alebo katov.
viac
12.07.2021
Prehliadky hradiska Valy priblížia turistom život na Veľkej Morave
Prehliadku archeologickej lokality a spoznávanie života na staroslovanskom hradisku Valy v Bojnej ponúkajú turistom komentované prehliadky, ktoré sa tam počas leta konajú každú sobotu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %