Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
01.12.2020 02:15

Zdroje z Fondu spravodlivej transformácie pôjdu do štyroch regiónov


Ilustračná snímka.


Rezort investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie predstavil zámery Plánu spravodlivej transformácie, ktorý má pomôcť dohromady štyrom slovenským regiónom pri zásadnom znižovaní emisií skleníkových plynov.


EÚ sa zaviazala dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050, a preto pristupuje k útlmu využívania fosílnych palív, vrátane zatvárania uhoľných baní. To má zásadné dopady na životy ľudí a miestnu ekonomiku. EÚ sa zaviazala pomôcť pri zmierňovaní dopadov ekonomickej transformácie banských regiónov. Doteraz to bola  neformálna iniciatíva, no tento rok táto spolupráca vyústila do vzniku samostatného mechanizmu, ktorého súčasťou je Fond na spravodlivú transformáciu. Jeho cieľom je podporiť pri prechode na klimaticky neutrálne hospodárstvo tie európske regióny, ktorých sa tieto zmeny dotknú najviac.

Slovensko bude môcť z fondu čerpať 459 miliónov eur, pričom táto suma nemusí byť ešte konečná. Fond na spravodlivú transformáciu sa na Slovensku týka regiónu horná Nitra, Banskobystrického, Košického a Bratislavského kraja. Najväčšia pozornosť sa sústreďuje najmä na najviac dotknutý región hornej Nitry. Ťažbu hnedého uhlia tam štát prestane dotovať v roku 2023, pričom ročne na to vynakladal okolo 100 miliónov eur.

Minulý rok bol schválený Akčný plán pre transformáciu hornej Nitry.

Ministerstvo investícií a rozvoja predstavilo hlavné priority Plánu spravodlivej transformácie pre dotknuté štyri regióny. Podpora sa týka oblastí:

- Tvorba pracovných miest a rekvalifikácia pre nové ekonomické sektory budúcnosti

- Veda, výskum a inovácie

- Obnoviteľné zdroje energie a čistá energia

- Podpora malých a stredných podnikov pri tvorbe nových hospodárskych príležitostí

- Sociálne veci a zdravotníctvo

- Cestovný ruch

Bližšie informácie sa dočítate TU.

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.02.2020
Slovensko je v rámci EÚ jednou z krajín s najhorším ovzduším
V rámci Európskej únie (EÚ) patrí Slovensko medzi štyri krajiny s najhoršou kvalitou ovzdušia. Konštatuje to Európska komisia (EK) v Správe o Slovensku 2020.
viac
26.08.2020
Vyjadrite svoj názor na nízkouhlíkovú budúcnosť v EÚ
Európska komisia prehodnocuje pravidlá EÚ týkajúce sa energetickej účinnosti s cieľom reformovať tieto predpisy tak, aby prispeli k zníženiu emisií skleníkových plynov o 50 až 55 % do roku 2030.
viac
19.03.2021
Regionálny príspevok štátu pre NRO nepomáha
Podpora štátu prostredníctvom regionálneho príspevku najmenej rozvinutým okresom (NRO) nepomáha. Proces tvorby a schvaľovania projektov nie je transparentný, práve naopak, je byrokratický a zdĺhavý.
viac
09.08.2021
Environmentálnym záťažiam v regiónoch pomôžu nové eurofondy
Na environmentálne záťaže pôjde z nových eurofondov 294 miliónov eur. S predstaviteľmi samospráv v okresoch Michalovce, Humenné a Vranov nad Topľou o tom hovorila vicepremiérka. Ako pri riešení týchto problémov môžu pomôcť eurofondy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %