Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
05.05.2022 11:40

Západoslovenské múzeum ako prvé spúšťa aplikáciu MuseumQR


Na archívnej snímke budova Západoslovenského múzea v Trnave. Snímka zdroj: (tasr).


Západoslovenské múzeum (ZsM) v Trnave ako prvé na Slovensku spúšťa od 4. mája pre návštevníkov novú aplikáciu MuseumQR. Pomocou nej sa budú môcť inovatívnou formou dozvedieť viac informácií o jednotlivých vystavených exponátoch alebo aj priestoroch múzea.


Informovala o tom vedúca prezentačného oddelenia ZsM Simona Jurčová.

Kurátori expozícií pripravili pre projekt rozšírený obsah k 135 exponátom, deviatim priestorom a k jednej výstave. MuseumQR je slovenský technologický startup projekt, ktorého cieľom je pomôcť s digitalizáciou múzeí a galérií na Slovensku a v zahraničí. Je založený na technológiách QR kódov a mobilných aplikácií pre smart telefóny.

„V múzeu máme ambíciu priblížiť sa požiadavkám súčasného návštevníka, preto sme v jeho priestoroch nainštalovali wifi sieť pre verejnosť. Vo vysunutých expozíciách v Dome hudby Mikuláša Schneidera Trnavského a v Múzeu knižnej kultúry je potrebné použiť na aplikáciu mobilné dáta,“ uviedla Jurčová. Podrobnosti o možnosti použitia sa dozvedia návštevníci pri vstupe do múzea.

Pilotným projektom v ZsM je prehliadka predmetov zo zbierky Štefana Cyrila Parráka. "V roku 2021 vyšla monografia o živote a zberateľskej činnosti tohto trnavského zberateľa, pôvodne cukrára a pekára, ktorého zbierky sa stali základom Krajského múzea v Trnave v roku 1954 a on sa stal jedným z jeho prvých zamestnancov,“ uviedla Jurčová. Nový moderný spôsob sprístupnenia informácií o zbierkach ZSM je, ako dodala, poctou jeho zberateľskej vášni, a tiež cestou ako získať o jednotlivých predmetoch hlbšie poznatky.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.02.2017
Tribečské múzeum predstavuje Grécko na úsvite dejín
Výstava ponúka návštevníkom múzea príležitosť oboznámiť sa s pozoruhodným časovým úsekom dejín starovekého Grécka datovaným okolo roku 7000 p. n. l. zhruba do roku 1100 p. n. l..
viac
29.05.2020
Elektrobicykle trnavského bikesharingu budú v uliciach opäť od júna
Od pondelka 1. júna mesto Trnava opäť spúšťa prevádzku zdieľaných elektrobicyklov. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.
viac
10.05.2021
Múzeum knižnej kultúry vystavuje historické tlače zo 17. storočia
Spolu 25 historických tlačí doplnených kópiami ilustrácií z kníh predstavuje Múzeum knižnej kultúry v Trnave na novej výstave s názvom Sedemnáste storočie slovom a obrazom: Staré tlače z historickej knižnice ZsM.
viac
18.10.2022
Okolie múzea dostane nový vzhľad, jeho záhrady sa otvoria Trnavčanom
Záhrady Západoslovenského múzea v Trnave v tesnom susedstve stredovekých hradieb sa viac otvoria verejnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %