Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
12.10.2021 02:55

Začína sa 15. ročník medzinárodného filmového festivalu Astrofilm


IIustračný plagát


Medzinárodný festival filmov o astronómii a kozmonautike Astrofilm, ktorý sa od utorka do štvrtka (14. 10.) koná Piešťanoch, sa v tomto roku nesie v znamení 15. výročia svojho založenia a zároveň pripomína 150 rokov od vzniku Slovenskej ústrednej hvezdárne (SÚH) v Hurbanove.


Obom jubileám je venovaný aj utorkový večerný otvárací program, informovala vedúca metodického a popularizačno-vzdelávacieho oddelenia SÚH Drahoslava Výbochová.

„Prierez históriou hvezdárne po otváracom ceremoniáli priblíži krátky film a hovoriť o nej bude generálny riaditeľ SÚH Marián Vidovenec. Výročie v tomto roku má tiež Astronomická olympiáda, ktorej spoluorganizátorom je SÚH. Pätnásť rokov jej existencie si pripomenieme na Astrofilme vo štvrtok, účasť prisľúbil aj prvý slovenský zlatý medailista z Medzinárodnej olympiády astronómie a astrofyziky v Thajsku Róbert Barsa,“ uviedla Výbochová. Do večerného úvodného programu je zaradený tiež krst knihy Bačkorový astronom na cestách za tmou astrofotografa Zdeňka Bardona a pozorovanie nočnej oblohy.       

Nasledujúce dva dni sú určené odborným prednáškam a projekcii súťažných snímok. Výbochová medzi nimi upozornila na film Vo svetle noci, ktorý už získal viacero ocenení. „Po jeho premietaní sa bude konať beseda s režisérom Matejom Pokom a protagonistami, neurológom Martinom Kucharíkom, Michalom Zemanom z Katedry živočíšnej fyziológie a etológie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského a astronómami Pavlom Rapavým a Jurajom Tóthom,“ doplnila. Na záver festivalu odovzdajú tohtoročné Csereho ceny Slovenskej astronomickej spoločnosti pri Slovenskej akadémii vied za populárno-vedeckú činnosť 2021.       

Spoluorganizátormi festivalu sú SÚH a mesto Piešťany, podujatie sa uskutoční v Kultúrno-spoločenskom centre Fontána. Súčasťou je výstava venovaná výročiu SÚH a tiež výstava najlepších prác z tohtoročnej súťaže Vesmír očami detí.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.05.2016
Piešťany chcú spustiť pilotný ročník participatívneho rozpočtu
Pilotný ročník participatívneho rozpočtu (PR) chcú v meste spustiť ešte pre tento rok. Poskytne obyvateľom príležitosť podať projekty na zlepšenie života v meste.
viac
04.12.2018
Jubilejný Štjavnycký vjanočný jarmok spestrí živý betlehem
Desiatky predajcov s originálnymi výrobkami, tradičné jedlá a nápoje, kultúrny program, ale aj zvyky a tradície už tradične charakterizujú Štjavnycký vjanočný jarmok. Jeho 15. ročník sa koná v piatok 7. a sobotu 8. decembra na nádvorí banskoštiavnického Kammerhofu.
viac
30.07.2022
Šachový sviatok v Prešove je opäť na obzore
V termíne od 4. augusta do 8. augusta 2022 sa na ZŠ Šmeralova uskutoční už 15. ročník Medzinárodného šachového turnaja PREŠOV OPEN 2022, ktorý je zároveň aj neoficiálnym Krajským majstrovstvom v šachu jednotlivcov.
viac
01.07.2023
15. ročník Týždňa dobrovoľníctva mal rekordnú účasť
Celoslovenská kampaň Týždeň dobrovoľníctva sa konala od 23. do 29. júna 2023. Organizácie otvorili aj tento rok množstvo dobrovoľníckych príležitostí, vďaka ktorým si mohol ktokoľvek na Slovensku vyskúšať, aké je to byť dobrovoľníkom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %