Štvrtok 09.05.2024
Dnes má meniny 
Roland
°C
01.03.2021 12:25

Začal sa európsky projekt o diskriminácii Rómov


Ilustračná snímka: (tasr).


Vedci z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie Slovenskej akadémie vied (SAV) sa stali súčasťou medzinárodného projektu DG Justice Engage. Jeho cieľom je podporiť aktivizmus a angažovanosť Rómov a mobilizovať nerómov ako spojencov v prospech spoločenskej zmeny.


Projekt bude v rokoch 2021 - 2022 skúmať diskrimináciu Rómov a ľahostajnosť medzi nerómami v Európe. „Vychádzame z predpokladu, že protirómsky rasizmus a nepriateľský politický kontext vytvárajú prekážky pre inklúziu Rómov a sociálnu angažovanosť Rómov aj nerómov,” vysvetlila Barbara Lášticová z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie SAV.

V projekte budú využité viaceré výskumné metódy a budú na ňom spolupracovať maďarskí, slovenskí a španielski vedci spolu s mimovládnymi organizáciami a zástupcami občianskej spoločnosti.

Koordinátorom projektu je Univerzita Eötvösa Loránda v Budapešti. Partnermi projektu sú Ústav výskumu sociálnej komunikácie SAV, Nadácia pre neformálne vzdelávanie Rómov UCCU v Budapešti a Universidad de Almería v Španielsku. Projekt bol podporený z prostriedkov Európskej únie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.11.2016
Začína sa Týždeň vedy a techniky na Slovensku
Prednášky, súťaže, festivaly, workshopy a iné podujatia, čakajú na záujemcov v rámci trinásteho ročníka Týždňa vedy a techniky na Slovensku.
viac
09.01.2017
Veliteľkou medzinárodnej marťanskej misie v USA je Slovenka M. Musilová
Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity (SOSA) a ďalšie naše inštitúcie sa budú podieľať na simulovanej marťanskej misii v USA. Hlavnou veliteľkou medzinárodnej posádky je predsedníčka SOSA Michaela Musilová, ktorú vybrala organizácia Mars Society.
viac
14.03.2020
Vedci sa zaoberajú inváznymi rastlinami a ochranou prírodného bohatstva
Vedci z Botanického ústavu Centra biológie rastlín a biodiverzity Slovenskej akadémie vied (SAV) riešia viacero projektov zameraných na výskum inváznych rastlín na Slovensku a v zahraničí.
viac
09.02.2021
Nové detekčné testy pomôžu monitorovať baktérie a vírusy v odpadovej vode
V odpadových vodách sa nachádza veľké množstvo mikroorganizmov a chemických prvkov, ktoré sú obrovskou zásobárňou informácií o ľudskom zdraví a správaní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %