Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
09.07.2022 11:55

Vznikol Národný inštitút vzdelávania a mládeže


Ilustračná snímka


Lepšia dostupnosť a adresnosť pomoci učiteľom, skvalitnenie ponuky vzdelávania, či posilnenie odbornosti pre modernejšie školstvo.


 To je cieľom vzniku Národného inštitútu vzdelávania a mládeže (NIVAM), do ktorého sa zlúčili od 1. júla Metodicko-pedagogické centrum (MPC), Slovenská pedagogická knižnica (SPK), Štátny pedagogický ústav (ŠPÚ), IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže a Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM). Znamená to tiež efektívnejšie využitie finančných zdrojov na vzdelávanie, ktoré bolo dlhodobým zámerom rezortu školstva.

Národný inštitút vzdelávania a mládeže (NIVAM) bude poskytovať vzdelávanie a poradenstvo pedagogickým a nepedagogickým zamestnancom, metodicky usmerňovať školy a školské zariadenia, aplikovať pedagogický výskum, organizovať predmetové olympiády a súťaže, poskytovať externé testovanie na školách, neformálne vzdelávať mládež či spravovať knižničný fond. Zároveň bude reflektovať potreby vzdelávania pre moderné školstvo a plniť aktivity z Plánu obnovy. Zlúčenie týchto organizácií bolo aj dlhoročnou požiadavkou ministerstva školstva na zníženie výdavkov, ktoré predchádzajúce vedenia rezortu nezrealizovali.

Národný inštitút vzdelávania a mládeže bude mať svoje sídlo v Bratislave na Ševčenkovej ulici, podporu v regiónoch bude zabezpečovať 8 krajských pracovísk inštitútu a pracovisko v Komárne. Ďalšie informácie o novej inštitúcii nájdete aj webovej stránke nivam.sk.

 

Autor: Zdroj: Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.12.2016
Spoločenská zodpovednosť a duálne vzdelávanie
Štátny inštitút odborného vzdelávania zorganizoval workshop, ktorý bol zameraný na spoločenskú zodpovednosť a duálne vzdelávanie. Teda na dva piliere, ktoré sú úzko spojené s transformačnými procesmi, ktoré nás sprevádzajú už 27 rokov.
viac
03.12.2020
Mládež sa môže prihlásiť do programu o ekologickej stope
V tomto roku sa otvára pre aktívnych mladých ľudí zo Záhoria a myjavských kopaníc vo veku od 15 do 21 rokov neformálny vzdelávací program POĎNATO:LAB. Účastníkom prinesie praktické workshopy a prepojí ich s profesionálmi.
viac
20.10.2023
Národný inštitút vzdelávania a mládeže pozýva na Veľtrh práce s mládežou
Národný inštitút vzdelávania a mládeže (NIVAM) pozýva na Veľtrh práce s mládežou do Banskej Bystrice.
viac
16.12.2023
ZMOS a Národný inštitút vzdelávania a mládeže idú spolu riešiť technické škôlky
Vzájomná výmena poznatkov a skúseností v oblasti prenosu inovácií a pri implementácii projektu „Technické škôlky“ je cieľom Memoranda o spolupráci medzi Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Národným inštitútom vzdelávania a mládeže (NIVaM).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %