Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
08.09.2022 04:15

Výstavba rozhľadne nad cyklotrasou sa posúva


Ilustračná snímka: (tasr).


Madunice v okrese Hlohovec sa v súčasnosti vzďaľujú svojmu cieľu vybudovať vo svojom katastri rozhľadňu. Má vyrásť nad budúcou cyklotrasou, ktorá bude mostom ponad Váh spájať obec so susednými Koplotovcami.


Podľa starostky Aleny Jelušovej si odklad vyžiadala súhra viacerých okolností. "Je to popandemické zdraženie materiálov," uviedla Jelušová. Obec mala projektovú dokumentáciu na rozhľadňu vypracovanú už vlani, počítala s oceľovou konštrukciou. Zvýšenie cien zasiahlo negatívne do rozpočtu, v Maduniciach budú musieť prehodnotiť, či sú schopní stavbu v tejto podobe zrealizovať. Mohlo by podľa starostky prísť k zámene ocele za drevo, čo by náklady znížilo.

Aj vlastné prostriedky, s ktorými obec počítala na spolufinancovanie projektu, budú pravdepodobne nútení Maduničania minúť na iný účel - na vyššie platby za energie. "Obce sú teraz v takom postavení, že všetko musí ísť bokom," konštatovala Jelušová.

Madunice tiež musia čakať, kým bude vyhlásená zodpovedajúca výzva prostredníctvom eurofondov či z plánu obnovy a odolnosti, aby si mohli podať žiadosť. Vlani sa zapojili do výzvy Ekoobec 2021 Nadačného fondu Slovenských elektrární v Nadácii Pontis, zameranej na rozvoj cyklistiky a ekologickej dopravy a získali grant vo výške 6153 eur. Aktualizovanú celkovú výšku nákladov na rozhľadňu starostka neuviedla. Obec na jeseň aspoň osadila cyklostojany, ktoré zamýšľanú lokalitu budúcej rozhľadne zatraktívnili, a miesto sa stalo cieľom voľnočasových aktivít občanov a cyklistov, zatiaľ však bez rozhľadne.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.03.2016
Novej výstavbe rodinných domov vo Svidníku musí ustúpiť viac ako 200 drevín
Mesto Svidník povolilo výrub 203 drevín na ploche, na ktorej sa realizuje individuálna bytová výstavba.
viac
05.07.2016
Brezno chce pritiahnuť nových obyvateľov, ponúka nové parcely
Metropola Horehronia chce prilákať nových obyvateľov, a preto prichádza s ponukou predaja nových, a ako sama tvrdí, zaujímavých pozemkov v častiach mesta Rohozná a na Mazorníku či už pre moderné bývanie, alebo rozbehnutie a zefektívnenie podnikateľskej činnosti.
viac
11.10.2016
Karlova Ves nesúhlasí s vytypovanými lokalitami pre náhradné byty
Bratislavská Karlova Ves nesúhlasí s vytypovanými lokalitami v mestskej časti, kde by sa mohli postaviť náhradné nájomné byty. Podľa karloveskej starostky Dany Čahojovej ide o lokality na Nábělkovej, Hlaváčikovej ulici a na ulici J. Stanislava.
viac
28.10.2022
Nad obcou začala výstavba 35 metrov vysokej vyhliadkovej veže
Nad obcou Kluknava v Gelnickom okrese začali v týchto dňoch s výstavbou vyhliadkovej veže Green Point.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %