Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
29.09.2021 12:05

Výstava Fascinujúci svet pavúkov a škorpiónov v Tihányiovskom kaštieli


Škorpión


Viac ako tri desiatky živých druhov vzácnych a exotických exemplárov zo všetkých kútov sveta prinesie svojim návštevníkom výstava Fascinujúci svet pavúkov a škorpiónov. Tá bude verejnosti prístupná od piatku 1. októbra do stredy 22. decembra v Tihányiovskom kaštieli v Banskej Bystrici.


Živé exotické druhy pavúkov a škorpiónov, ktoré pôvodne pochádzajú z najrôznejších kútov sveta, budú môcť už od piatku 1. októbra vidieť návštevníci výstavy Fascinujúci svet pavúkov a škorpiónov v Tihányiovskom kaštieli v Banskej Bystrici. Banskobystrický samosprávny kraj ju podporil sumou 12-tisíc eur.

Výstavu, ktorá bude verejnosti prístupná až do stredy 22. decembra, pripravil Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) spolu so Stredoslovenským múzeom, spoločnosťou ARANEUS a oblastnou organizáciou cestovného ruchu Stredné Slovensko.

„Cieľom výstavy je spopularizovať pre niekoho nie príliš atraktívne druhy a odbúrať strach, ktorý je v mnohých z nás prirodzene zakorenený. Počas výstavy sa návštevník dozvie, že väčšina z vystavovaných druhov nie je pre človeka nebezpečná a živí sa prevažne hmyzom, článkonožcami, menšími plazmy a hlodavcami. Ako potrava pre väčšinu z nich budú v Tihányiovskom kaštieli slúžiť cvrčky. Počas výstavy budú mať návštevníci možnosť vidieť ako tieto druhy lovia, kŕmia sa a budú ich môcť vidieť pri ich bežných činnostiach. Živočíchy budú v sklených teráriách na ktorých budú umiestnené stručné popisy,“ hovorí vedúci Oddelenia kultúry Úradu BBSK Peter Černek.

Medzi najväčšie lákadlá výstavy patria veľké, nádherne sfarbené vtáčkare, vrátane jedného z najväčších vtáčkarov sveta (Theraphosa stirmi), ktorého dĺžka tela s rozpätím nôh môže dosahovať až 25 centimetrov. Na výstave sa tiež predstaví jedna z najväčších mnohonôžok (Archispirostreptus gigas) s celkovou dĺžkou 38 centimetrov či najväčší škorpión Severnej Ameriky (Hadrurus arizonennsis), ktorého telo dorastá až do dĺžky 14 centimetrov.

„Návštevníci uvidia aj neslávne známu snovačku jedovatú, prezývanú čierna vdova, ktorej jed je veľmi silný. Výstavu podporil Banskobystrický samosprávny kraj 12-tisíc eurami a počas jej trvania budú cez pracovný týždeň pripravené tvorivé dielne pre školy, počas víkendu aj pre rodiny s deťmi,“ doplnil Peter Černek.

Výstava bude verejnosti prístupná od utorku do piatku v čase od 9:00 do 17:00 a počas víkendov od 13:00 do 17:00. Cena základného vstupného sú 4 eurá, senior, študent, dieťa (od 6 rokov), ZŤP zaplatí 2 eurá. Rodinné vstupné (2 dospelí a 3 deti) je 10 eur.

Autor: (ts-BBSK, Lenka Štepáneková)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.04.2018
Nadšenci môžu počas apríla obdivovať historické autá a motorky
Do mesta pod Urpínom v piatok zavítali nablýskané legendy na štyroch kolesách. V rámci Výstavy veteránov nadšenci automobilovej histórie uvidia v banskobystrickej Europe tátoše, ktoré jazdili po cestách v 30., 60. a v 70. rokoch minulého storočia.
viac
16.03.2022
V Barbakáne otvorili expozíciu, predstavuje banícku históriu mesta
V banskobystrickom mestskom hrade Barbakán otvorili expozíciu, ktorá predstavuje banícku históriu mesta i okolitých obcí. Informovala o tom hovorkyňa primátora mesta Dominika Adamovičová.
viac
03.10.2022
Obnovu strechy kaštieľa Radvanských by mali ukončiť do konca roka
Stavebné práce súvisiace s obnovou strechy národnej kultúrnej pamiatky kaštieľa Radvanských v Banskej Bystrici sa pomaly blížia do finále.
viac
26.03.2024
V Tihányiovskom kaštieli predstavia zoologickú výstavu Mláďatá
V Tihányiovskom kaštieli v Banskej Bystrici bude od štvrtka (28. 3.) pre verejnosť prístupná zoologická výstava Mláďatá. Návštevníkom na príklade niekoľkých živočíchov predstaví rôzne typy rodičovských stratégií využívaných pri starostlivosti o potomstvo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %