Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
07.03.2022 09:30

Výstava Čipky naprieč časom konfrontuje tradičné s moderným


Na snímke obraz znázorňujúci rozmanitosť slovenských čipiek v závislosti od regiónov, v ktorých vznikali, počas výstavy Čipky naprieč časom v Humennom. Snímka zdroj: (tasr).


Konfrontáciu tradičného s moderným v ľudovoumeleckej tvorbe ponúka aktuálna výstava v priestoroch výstavnej siene humenského mestského kultúrneho strediska.


Pod názvom Čipky naprieč časom tu Humenčanka Andrea Kanoczová výber zo svojej desaťročnej tvorby, v ktorej tradičné slovenské vzory paličkovanej čipky stvárňuje v modernom spracovaní, predstavuje prostredníctvom desiatok obrazov, textilných doplnkov, priestorových objektov a šperkov.

"Lajtmotívom výstavy je obraz slovenskej čipky, slovenské kroje znázornené paličkovanou čipkou, pričom na každom kroji je použitá čipka, ktorá sa v danom regióne používala," predstavila ústredné dielo, poukazujúce na rozmanitosť paličkovanej čipky na Slovensku. Na zachytenie jednotlivých regionálnych špecifík si Kanoczová vytvorila repliky typických vzorov, pričom jej ako predlohy slúžili pôvodné textílie a textilné doplnky zachované v múzeách a tiež fotografické archívne materiály.

Pre priblíženie regionálnych rozdielov vo vystavených, tematicky rôznorodých prácach a tiež pre nastolenie jednej z konfrontačných rovín "času" z názvu výstavy, inštalovala autorka tieto repliky pri obrazoch a objektoch, ktorým boli predlohami. Šperky a ozdoby do vlasov vytvorené zo vzorov zachovaných už len v archívnych materiáloch sú zas prezentované na replikách dobových fotografií. "Čas" evokujú aj závesné inštalácie zobrazujúce štyri ročné obdobia. Zväčša priestorové objekty, ktoré reprezentujú jar, sú súčasťou rozsiahlej, ešte neukončenej autorskej kolekcie V zelenom háji.

Spomedzi prírodno-mytologických motívov, ktoré v nej Kanoczová stvárňuje, je strom jablone vytvorený z hlbockej čipky, kvety či zvončeky z čipky zo Španej Doliny, sérii motýľov boli predlohami všetky najznámejšie slovenské čipky. Pribudnúť do portfólia majú aj zvieratá, rastliny či mytologické bytosti. "Niečo zo ženských mytologických postáv predstavím ešte v rámci tejto výstavy na módnej prehliadke 21. marca," dodala čipkárka.

Výstava, na ktorej sa prostredníctvom QR kódov vie návštevník dozvedieť viac o Kanoczovej tvorbe či histórii slovenského čipkárstva alebo uvidieť fotografie pôvodných slovenských čipiek zo svetových múzeí, potrvá do 31. marca.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.12.2016
Nová vianočná známka prináša motív tradičnej paličkovanej čipky
Tradíciu paličkovanej čipky zobrazuje nová vianočná známka Slovenskej pošty (SP). Motívom známky je paličkovaná čipka anjela od Márie Habardovej.
viac
02.11.2019
Výstava Z dejín Rómov na Slovensku približuje ich život
Výstava Z dejín Rómov na Slovensku vo Vihorlatskom múzeu v Humennom ponúka historický a etnografický prierez vývojom rómskych dejín na Slovensku. Svojím zameraním nadväzuje na doterajšie múzejné výskumy, poznatky a vlastný zbierkový fond múzea s predsavzatím obnovenia expozície rómskej kultúry.
viac
18.08.2020
Kniha Novohradská paličkovaná čipka má oživiť záujem o túto techniku
Celkovo 15 rôznych vzorov obsahuje publikácia Novohradská paličkovaná čipka, ktorej cieľom je oživiť záujem o túto techniku.
viac
29.06.2023
V Prešove sa stretnú čipkári zo Slovenska i zahraničia
Pozrieť si unikátne diela čipkárok a čipkárov, ktorí tvoria krásu na počkanie, si môžu návštevníci Múzea Solivar v Prešove. Uvidia originálne diela zo Slovenska, ale aj z Česka, Maďarska, Poľska či Bulharska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %