Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
18.08.2020 11:21

Kniha Novohradská paličkovaná čipka má oživiť záujem o túto techniku


Snímka zdroj: (nmg.sk).


Celkovo 15 rôznych vzorov obsahuje publikácia Novohradská paličkovaná čipka, ktorej cieľom je oživiť záujem o túto techniku.


Uviedla to spoluautorka knihy a etnologička Novohradského múzea a galérie (NMG) v Lučenci Michaela Škodová, podľa ktorej k danej téme pripravili aj workshop a výstavu.

„Veríme, že okrem čipkárok v regióne Novohrad siahnu po tejto publikácii aj čipkárky z ostatných kútov Slovenska a Novohrad sa opäť dostane do povedomia aj ako jedna z výrazných čipkárskych oblastí,” povedala Škodová.

Dodala, že na spoluprácu prizvali čipkárku Ivetu Žlnkovú, ktorá pripravila technické nákresy vybraných paličkovaných čipiek zo zbierok NMG. „Väčšinou ide o čipky všité do opleciek, spodných sukní, rubášov, ale aj do kútnych plachiet. Príznačným pre Novohrad bolo pletenie po holom vankúši, avšak ako pomôcka v začiatkoch môže poslúžiť čipkárkam práve táto publikácia a technické nákresy v nej,” podotkla etnologička.

Z technického hľadiska bola podľa nej novohradská paličkovaná čipka jednou z najnáročnejších na území Slovenska, pričom od 50. rokov 20. storočia až do roku 2018 nemala aktívnych pokračovateľov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.11.2016
Publikácia Miava kedisik a Myjava dnes ponúka súčasné i minulé pohľady na mesto
Sériu 240 historických i súčasných fotografií prináša nová publikácia Miava kedisik a Myjava dnes. Zostavil ju bývalý šéf oddelenia kultúry myjavskej radnice Michal Maliarik, vydavateľom je mesto Myjava.
viac
30.03.2017
Čipka Myjavskej pahorkatiny sa zapísala medzi poklady kultúrneho dedičstva SR
Reprezentatívny zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska sa začiatkom marca 2017 rozšíril o Tylovú paličkovanú čipku Myjavskej pahorkatiny.
viac
02.01.2018
Novú monografiu o meste pokrstili ihličím z tatranských stromov
Ihličím z tatranských stromov uviedli nedávno do života rozsiahlu monografiu o meste Vysoké Tatry. Jej príprava trvala takmer 3 roky a podieľalo sa na nej 18 autorov, ktorý viedli Zuzana Kollárová z popradskej pobočky Štátneho archívu v Prešove a autorka myšlienky a novinárka Ingrid Janigová.
viac
03.03.2020
Nová dvojjazyčná publikácia obohatí vaše vedomosti o Banskej Bystrici
Vedeli ste, že Základná škola Slobodného slovenského vysielača slúžila kedysi ako meštianska a obchodná škola? Či to, že torzo komína v Hornej ulici č. 16 je pozostatkom prvej banskobystrickej továrne na farbenie, istenie a pranie bielizne?
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %