Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
04.08.2023 09:30

Vynovenú pôrodnicu v považskobystrickej nemocnici otvoria v septembri


Ilustračná snímka: (tasr).


Zrekonštruovaná pôrodnica Nemocnice s poliklinikou (NsP) v Považskej Bystrici začne rodičkám slúžiť od septembra. Modernizáciou priestorov má dôjsť k zásadnému skvalitneniu zdravotnej starostlivosti. Informoval o tom riaditeľ nemocnice Igor Steiner.


"V minulosti tu prebiehali pôrody v pôvodných priestoroch z 50. rokov minulého storočia. Pôrodné boxy boli otvorené, nebola zabezpečená dostatočná intimita rodičiek, komplikáciou bola aj prítomnosť otcov pri pôrodoch. To všetko sa po rekonštrukcii diametrálne zmení. Priestory sú nové, hygienicky i organizačne inak uspôsobené. Starostlivosť o novorodenca bude na neporovnateľne vyššej úrovni," skonštatoval riaditeľ s tým, že vynovená pôrodnica zvládne aj prípadný rapídny nárast počtu pôrodov ročne.

Termín ukončenia modernizácie pôrodnice sa o niekoľko mesiacov posunul. Podľa zástupcu zhotoviteľa Juraja Kurtulíka bola dôvodom nedostatočná nosná konštrukcia pôvodných stropov.

"Na strope sú zavesené všetky technológie a média - vzduchotechnika, elektrina a všetky rozvody. Momentálne už máme ukončené všetky stavebné práce, na budúci týždeň budeme čistiť a upratovať, aby sme stavbu odovzdali v termíne," doplnil Kurtulík.

Podľa predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslava Bašku po odhalení problémov so stropom sa v spolupráci s projektantom a zhotoviteľom našlo vyhovujúce riešenie. Celková investícia TSK na stavebnú časť bola 2,2 milióna eur. Aktuálne je už vysúťažená aj podstatná časť technologických zariadení, do ktorých TSK investoval z vlastného rozpočtu asi milión eur.

"Posledný termín na odovzdanie stavby je 31. august, podľa vyjadrenia zhotoviteľa to môže byť aj o niečo skôr. Som presvedčený, že v septembri vynovenú pôrodnicu slávnostne otvoríme," zdôraznil Baška.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.06.2016
Považská Bystrica investuje do obnovy amfiteátra 23 500 eur
Považskobystrická samospráva zrekonštruuje prírodný amfiteáter v miestnej časti Praznov. Pôvodné staré pódium nahradí drevená trámová konštrukcia s betónovým pódiom s drevenou podlahou, zastrešia ho drveným krovom.
viac
09.12.2020
Otvorili zrekonštruovaný most cez Váh v Považskej Bystrici
Po viac ako 15-mesačnej rekonštrukcii a polročnom meškaní otvorili v utorok (8.12) pre motoristov zrekonštruovaný Orlovský most cez rieku Váh v Považskej Bystrici. Bola súčasťou prvej etapy rekonštrukcie takmer 3,6 kilometrového úseku cesty II/517 Považská Bystrica – Domaniža.
viac
29.03.2021
Z krčmy na považskobystrickom zimnom štadióne budú nové šatne pre mládež
V útrobách považskobystrického zimného štadióna vzniknú nové šatne a zmení sa hlavný vchod na štadión. Rekonštrukciu financuje hokejový klub, mesto a prispeli aj sponzori.
viac
31.03.2021
Most v Podvaží bude pre rekonštrukciu uzatvorený
K úplnému uzatvoreniu cestného mosta ponad inundačný kanál Váhu na ceste II/507 v považskobystrickej mestskej časti Podvažie dôjde po veľkonočných sviatkoch, a to na obdobie 6 mesiacov. Obchádzkové trasy vedú po cestách II/517, I/61 a I/10, vyznačené budú dočasným dopravným značením.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %