Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
20.01.2023 12:35

Vodozádržné opatrenia v Beluši zmenia vzhľad i funkčnosť priestoru pred úradom


Obec Beluša v Púchovskom okrese je podľa počtu obyvateľov najväčšou obcou Trenčianskeho kraja a po Smižanoch druhou najväčšou obcou na Slovensku. Snímka zdroj: (tasr).


V obci Beluša v Púchovskom okrese odštartovali stavebné práce na najväčšej investičnej akcii - vodozádržných opatreniach v centre obce. Informoval o tom starosta Ján Prekop.


Najväčšia obec v Trenčianskom kraji získala na revitalizáciu plochy pred obecným úradom a bývalou školskou jedálňou  prostredníctvom Ministerstva životného prostredia SR z eurofondov takmer 670 000 eur. Doterajšie parkovisko s výmerou takmer 8500 štvorcových metrov sa má zmeniť na atraktívne pešie centrum.

Z parkoviska odstránia asfaltovú plochu a osadia tam nádoby na zadržiavanie dažďovej vody z okolitých verejných bodov (obecný úrad, bývalá jedáleň, hasičská zbrojnica). Nepriepustný povrch vymenia za priepustnú dlažbu.

Zmenou prejde aj súčasná výsadba v okolí priestranstva, kde nevyhovujúce dreviny nahradí nová verejná zeleň a pribudne funkčná vegetácia, dažďové záhrady, vegetačné steny, pitná fontána, mobiliár. Počíta sa aj s realizáciou pódia, ktoré nájde široké uplatnenie počas kultúrnych spoločenských podujatí.

"Sme radi, že napriek cenám materiálov, energií a práce sme nemuseli túto významnú investíciu zrušiť. Uvedomujeme si veľký dosah na budúci vzhľad námestia pred budovou obecného úradu v centre obce, ale aj význam z hľadiska životného prostredia a ochrany pred suchom," doplnil Prekop.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.12.2020
Staré Mesto plánuje na Jakubovom námestí vodozádržné opatrenia
Bratislavské Staré Mesto plánuje na Jakubovom námestí projekt vodozádržných opatrení. Riešiť má zachytávanie dažďovej vody a jej využitie na permanentnú, celoročnú závlahu stromov, kríkov a trávnatých plôch v parkovej časti námestia, ale tiež zníženie prietoku poddimenzovanej kanalizácie.
viac
30.03.2021
Mesto podpísalo zmluvu na vybudovanie zelenej steny na MsKC
Mesto Žiar nad Hronom už podpísalo zmluvy na vybudovanie zelenej steny na budove Mestského kultúrneho centra (MsKC) i na úpravu spevnenej plochy, ktoré majú slúžiť ako vodozádržné opatrenia v reakcii na čoraz intenzívnejšie prejavy zmeny klímy.
viac
10.11.2021
Zelená strecha na škôlke vo Svidníku dostala ZELENÚ
Na vybudovania zelenej strechy získalo mesto Svidník finančný príspevok z Ministerstva životného prostredia vo výške 166 320,19 eur. Pre tento účel bolo schválené mestským zastupiteľstvom spolufinancovanie mesta vo výške 5 %.
viac
04.01.2023
V obci vďaka dotácii pribudnú nádrže na zachytávanie dažďových vôd
V obci Tuhár v okrese Lučenec pribudnú podzemné nádrže na zachytávanie dažďových vôd z verejných budov. Samospráva na projekt vodozádržných opatrení získala dotáciu z európskych zdrojov vo výške viac ako 170 000 eur. Uviedol to starosta obce Peter Čeman.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %