Streda 15.05.2024
Dnes má meniny 
Žofia, Sofia
°C
07.12.2021 02:25

Vo viniciach na Starej Hore stavajú vinohradnícku miestnosť


Ilustračná snímka: (tasr).


Vinohradnícka miestnosť pre zhruba 30 ľudí, spolu s kuchyňou a toaletami, bude posledným zo zariadení v areáli pamiatkovej rezervácie ľudovej architektúry Stará Hora v okrese Krupina, ktoré tam za uplynulých päť rokov postavila či zrekonštruovala obec Sebechleby.


„Na objekte sa už pracuje. Bude slúžiť domácim i návštevníkom obce a pamiatkovej rezervácie na rôzne stretnutia či konferencie, ale tiež na rodinné oslavy,“ povedal pre TASR starosta Martin Schvarc.      Obec už predtým postavila v často navštevovanom vinárskom areáli toalety, informačné centrum a ubytovacie zariadenie s názvom Chýška. „Do všetkých stavieb a opráv sme investovali už asi 70.000 eur,“ pripomenul starosta. Okrem toho tamojšie občianske združenie Sebechleby obnovilo v uplynulých rokoch aj exteriér starej kaplnky.

Sprievodca Starou Horou uvádza, že sa tam nachádza 47 vínnych pivníc. Miesto je známe zachovalou architektúrou, aktívnym kultúrnym životom a pestrou históriou vinohradníctva. História Starej Hory ako miesta, kde sa pestoval vinič, je stará viac ako 500 rokov. Doložené správy dokonca hovoria o spore o víno, ktorý súdy riešili už v 13. storočí. Zaujímavosťou je tzv. trojpivnica, ktorú za Rakúsko-Uhorska vlastnila Ostrihomská kapitula.

V súčasnosti sa na Starej Hore každoročne konajú v máji Dni svätého Hurbana, patróna vinohradníkov, a v októbri slávnosti vína Oberačka pod sebechlebsky. Tie mali vlani aj tento rok prestávku pre pandémiu nového koronavírusu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.02.2017
Informačné centrum Liptovského Mikuláša sídli v nových priestoroch
Priestory prináležiace organizácii, ktorá patrí medzi vlajkové lode v tejto oblasti na Slovensku, uviedol do chodu, pri príležitosti slávnostného otvorenia, primátor mesta Ján Blcháč.
viac
12.10.2020
V Geoparku Novohrad-Nógrád vďaka projektu skvalitnia turistickú infraštruktúru
Skvalitnenie turistickej infraštruktúry a nové služby v Geoparku Novohrad-Nógrád (GNN) má priniesť nový projekt Geotop, na ktorý zúčastnené strany získali dotáciu z cezhraničného programu Interreg.
viac
28.06.2023
Mestský úrad sa presťahoval do nových priestorov bývalej školy
Mestský úrad v Starej Turej má od pondelka (26. 6.) nové sídlo. Radnica z vlastných zdrojov zrekonštruovala budovu bývalej strednej školy za 1,8 milióna eur. Informoval o tom Miroslav Krč z kancelárie primátora mesta.
viac
05.10.2023
V Starej Hore bude už 16. ročník festivalu Oberačka po sebechlebsky
Do vyše 30 vínnych pivníc môžu zavítať návštevníci tohtoročného festivalu vinohradníctva, ľudovej gastronómie, cestovného ruchu a zábavy Oberačka po sebechlebsky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %