Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
10.11.2023 10:55

Vo Vajnoroch bude Svätomartinské požehnanie mladého vína


Snímka zdroj: Via vitis


V bratislavských Vajnoroch požehnajú v nedeľu (12. 11.) mladé víno. Podujatie organizuje Vajnorský vinohradnícky spolok v spolupráci s mestskou časťou a farnosťou.


Po Svätomartinskom požehnaní vína nebude chýbať ani degustácia. TASR o tom informovali z vinohradníckeho spolku.         

"Vo vinohrade je najkrajšie spojenie človeka s prírodou. Je to komunikácia na všetkých úrovniach od zeme, v ktorej vinič rastie a vinári v nej majú svoje pivnice, až po vzduch a slnko. Najkrajšie je vidieť, ako sa vinohrad vďaka starostlivosti mení a ako sa odmení," konštatuje Eva Vlašičová zo spolku.         

Vajnorský vinohradnícky spolok Via vitis bol založený v roku 2003. Snaží sa o maximálnu záchranu vajnorských vinohradov a vinohradníckych tradícií vo Vajnoroch.         

Oslavy sv. Martina sú už od čias Rakúsko-Uhorska spájané s vinárskou tradíciou. Presne 11. novembra sa totiž každoročne, nielen na Slovensku, ale aj v Česku či Rakúsku, otvárajú prvé vína tohtoročnej úrody. Podľa starej tradície víno z úrody daného roka požehnáva cirkevný hodnostár.         

Požehnanie vína vo Vajnoroch sa koná po Festivale mladých vín, ktorý sa uskutoční od 10. do 11. novembra na Primaciálnom námestí a nádvorí v jeho okolí. Organizuje ho Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS). Prinesie ponuku mladých vín z tohtoročnej úrody bratislavských vinárov, gastronómie i hudby.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2016
Vajnory vyhlásili architektonickú súťaž na športovú halu
Bratislavská mestská časť Vajnory vyhlásila urbanisticko-architektonickú súťaž na športovú halu v lokalite Alviano.
viac
07.11.2016
Obľúbené Svätomartinské dni v Bratislave sa blížia
Svätomartinské dni, ktoré organizuje hlavné mesto začiatkom novembra 2016 pod záštitou primátora Iva Nesrovnala, už po deviatykrát oživia tradíciu svätomartinských osláv v hlavnom meste.
viac
10.02.2017
V bratislavskej Rači budú k sviatku zamilovaných dve vinárske akcie
Pre tých, ktorí majú chuť osláviť sviatok zamilovaných s pohárom dobrého vína, sa v Rači už tento víkend budú konať hneď dve valentínske vinárske akcie.
viac
08.11.2017
V piatok začnú v Bratislave obľúbené Svätomartinské dni
Svätomartinské dni, ktoré spájajú staromestské Martinské hody so Sviatkom mladého vína, sa budú konať od piatka 10. novembra do nedele 12. novembra na Rudnayovom námestí, Primaciálnom námestí a v Zichyho paláci. Súčasťou trojdňového programu bude aj viacero aktivít a predstavení pre deti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %