Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
23.01.2024 05:00

Vláda schválila úhradu nákladov počas 15 vyhlásených mimoriadnych situácií


Snímka z výjazdového rokovania vlády v Kamenici nad Cirochou (Zdroj: TASR/František Iván)


Podľa zákona č. 42/1994 Z. z. o civilnej ochrane obyvateľstva budú obciam a mestám v pôsobnosti 14 okresných úradov refundované náklady vo výške 311 776,65 eur, ktoré samosprávy vynaložili na vykonávanie úloh a opatrení v oblasti civilnej ochrany v priebehu rôznych mimoriadnych udalostí.


Podľa zákona č. 42/1994 Z. z. o civilnej ochrane obyvateľstva budú obciam a mestám v pôsobnosti 14 okresných úradov refundované náklady vo výške 311 776,65 eur, ktoré samosprávy vynaložili na vykonávanie úloh a opatrení v oblasti civilnej ochrany v priebehu rôznych mimoriadnych udalostí.

Ide o obce a mestá v okresoch Banská Štiavnica, Brezno, Čadca, Detva, Humenné, Kežmarok, Levoča, Michalovce, Nové Zámky, Prešov, Prievidza, Stropkov, Svidník a Trnava. Tieto finančné prostriedky budú využité na pokrytie nákladov spojených s vykonanými činnosťami civilnej ochrany, vrátane záchranných prác pri problémoch s pitnou vodou, požiaroch, výbuchoch, havariách mostov, víchriciach, zosuvoch pôdy či zemetrasení.

V rámci vykonaných záchranných prác a opatrení civilnej ochrany, boli vykonávané najmä činnosti na záchranu života, zdravia osôb a záchranu majetku, ale aj činnosti na ich odsun z ohrozených alebo z postihnutých priestorov. Súčasťou vykonaných opatrení boli aj činnosti na zamedzenie šírenia a pôsobenia následkov mimoriadnych udalostí a vytvorenie podmienok na odstránenie ich následkov.

Výdavky vo výške 60 106,14 € sa týkali prvotných záchranných prác po zemetrasení na východe Slovenska. To zahŕňalo posúdenie statickej stability budov, odstránenie a odvoz poškodených konštrukcií, zabezpečenie núdzového ubytovania a iné činnosti súvisiace so záchrannými prácami v súlade s platnými právnymi predpismi.

Príslušné okresné úrady v týchto prípadoch preverovali opodstatnenosť, primeranosť a správnosť požiadaviek samospráv v súlade so zákonom o civilnej ochrane a príslušnými vyhláškami ministerstva vnútra, ktoré podrobne upravujú postup pri zabezpečovaní záchranných prác a výdavkov na civilnú ochranu.

Autor: (ts-MV SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.04.2017
Vláda uvoľnila na pomoc obciam postihnutým mimoriadnymi udalosťami 624 257 eur
Štát pomôže obciam pri úhrade výdavkov súvisiacich so záchrannými prácami počas mimoriadnych situácií, ktorým čelili v roku 2016. Vláda dnes (26. 4. 2017) celkom na tento účel uvoľnila 624 257 eur.
viac
20.11.2020
Vláda schválila refundáciu nákladov
Vláda SR vo štvrtok na svojom rokovaní schválila materiál vo vzťahu k refundácii nákladov, ktoré vynaložili mestá a obce v súvislosti s celoplošným testovaním.
viac
21.07.2022
Vláda vyhlásila mimoriadnu situáciu na znečistenej rieke Slaná
Vláda vyhlásila mimoriadnu situáciu na rieke Slaná, ktorá je od februára znečistená banskými vodami. Mimoriadna situácia bude platiť pre okresy Rožňava, Revúca a Rimavská Sobota. Rozhodla o tom na stredajšom rokovaní.
viac
13.09.2023
Mimoriadnu situáciu pre COVID-19 by mohla vláda zrušiť dnes
Mimoriadnu situáciu v súvislosti s ochorením COVID-19 by mohla vláda zrušiť dnes (v stredu - 13. 9.) s účinnosťou od piatka (15. 9.) rána. Jej zrušenie pomôže pri vyhosťovaní migrantov z iných krajín ako Sýrie, kde je stále vojna.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %