Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
23.10.2020 10:25

Vedenia zoskupených krajín v Dunajskej stratégii sa ujíma Slovensko


Snímka zdroj: (zmos).


Stratégia EÚ pre Dunajský región spája subjekty naprieč hranicami zo 14 členských a nečlenských krajín EÚ. Vedenia zoskupenia 14 krajín sa ujíma Slovensko.


Dunajská stratégia je jednou zo štyroch makroregionálnych stratégií EÚ podporovanou aj európskymi štrukturálnymi a investičnými fondami, konkrétne Dunajským nadnárodným programom, do ktorého sú zapojené aj naše mestá a obce prostredníctvom spoločných projektov s partnermi pozdĺž Dunaja.

Medzinárodná spolupráca členských aj nečlenských štátov EÚ v rámci Dunajskej stratégie dostáva nový impulz. Vedenia zoskupenia 14 krajín sa ujíma Slovensko. ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie sa od 1. októbra stalo národným gestorom Dunajskej stratégie. V novembri v nej navyše Slovensko po Chorvátsku preberá ročné rotujúce predsedníctvo.

Stratégia EÚ pre dunajský región bola schválená Európskou radou v júni 2011. Štáty v rámci nej spolupracujú v oblastiach: vodné cesty, doprava, energetika, kultúra a turizmus, kvalita vôd, životné prostredie, veda a výskum či bezpečnosť. Členskými krajinami sú Rakúsko, Bulharsko, Chorvátsko, Česká republika, Nemecko, Maďarsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a štáty mimo EÚ – Bosna a Hercegovina, Čierna hora, Srbsko, Moldavsko, Ukrajina.

Stratégia EÚ pre Dunajský región

Dunajský nadnárodný program EÚ 2014-2020

Viac informácií sa dočítate TU

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.05.2020
Porušuje Slovensko medzinárodné záväzky?
Pri ódach na členstvo v Európskej únii aj v Rade Európy sme mlčky prešli európsku samosprávnu ústavu.
viac
22.10.2020
Budúca spoločná poľnohospodárska politika vstupuje do fázy rokovaní
Európska komisia víta dohodu ministrov členských krajín zodpovedných za poľnohospodárstvo (Rady EÚ), ktorí a dohodli na takzvanom všeobecnom prístupe k návrhom na reformu spoločnej poľnohospodárskej politiky. Vstupuje do fázy rokovaní a dosiahnutia kompromisu medzi orgánmi EÚ.
viac
27.11.2020
Na podporu cykloturistiky pôjde z Interregu 104 tisíc Eur
Zdroje z medzinárodného projektu Interreg vo výške 103 978,80 Eur a k tomu spolufinancovanie za 18 349,20 eur chce Ministerstvo dopravy a výstavby SR použiť na rozvoj cyklistickej infraštruktúry v Dunajskej oblasti.
viac
03.02.2021
ZMOS analyzuje Európsku chartu miestnej samosprávy
Združenie miest a obcí Slovenska začína s analýzou Európskej charty miestnej samosprávy. Je to strategický dokument samospráv, ktorý jasne vymedzuje princípy samosprávnosti, na aké musí centrálna vláda prihliadať pri prijímaní svojich rozhodnutí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %