Piatok 10.05.2024
Dnes má meniny 
Viktória
°C
12.09.2023 05:00

Väčšina Slovákov by chcela viac využívať zelenú energiu, tvrdí prieskum


Ilustračná snímka (Pixabay)


Európania podporujú energetickú transformáciu a očakávajú masívne investície do obnoviteľných zdrojov energie (OZE). Toto ukázal júnový prieskum verejnej mienky Standard Eurobarometer 99 - Spring 2023.


 Pre 73 % Slovákov je podľa barometra zvyšovanie energetickej efektívnosti pri budovách, doprave a tovaroch spôsobom, ako znížiť závislosť od dovážaných fosílnych palív. O výsledkoch analýzy informovala na sociálnej sieti analytička Wood&Company Eva Sadovská.

 Väčšina Slovákov sa zaujíma o energiu z obnoviteľných zdrojov. Jej potenciál však nevyužívame naplno. Podľa výsledkov spomínanej analýzy 62 % obyvateľov Slovenska súhlasí s názorom, že zníženie dovozu ropy a plynu a investovanie do OZE je dôležité z hľadiska celkovej bezpečnosti. „Európania súhlasili vo väčšej miere (81 % z nich). S tým, že z dlhodobého hľadiska môže obnoviteľná energia limitovať cenu, ktorú platíme za našu spotrebu energie, súhlasilo 65 % Slovákov, v prípade občanov EÚ išlo o 79 % podiel,” uviedla Sadovská.

Dodávky energie sú na tretej priečke problémov, ktoré nás trápia

Hneď po inflácii a ekonomickej situácii považujú Slováci „dodávky energie” za najdôležitejší problém, ktorému krajina čelí. „Dodávky energie zaradilo medzi najpálčivejšie problémy 18 % opýtaných, pričom infláciu označilo 57 % a ekonomickú situáciu 24 % respondentov,” vysvetlila Sadovská. Zaujímavým faktom je, že pred vypuknutím vojnovej agresie na Ukrajine nepredstavovali zásoby energie pre Slovákov takmer žiadny problém. V prieskume Standard Eurobaromer 95 – Spring 2021 (dva roky dozadu) boli dodávky energie na chvoste a problémom boli iba pre 1 % opýtaných Slovákov.

Za lídrami zaostávame a stagnujeme

„Podľa Eurostatu malo Slovensko v roku 2021 v rámci Únie deviaty najnižší podiel energie z obnoviteľných zdrojov – iba 17,4 %,” konštatovala Sadovská. Európskym lídrom vo využívaní zelenej energie je Švédsko s podielom 62,6 %. Nasledujú Fínsko a Lotyšsko s vyše 40 % podielmi. Z našich susedov dominuje Rakúsko s úrovňou ukazovateľa 36,4 %. „S tým, že z dlhodobého hľadiska môže obnoviteľná energia limitovať cenu, ktorú platíme za našu spotrebu energie, súhlasilo 65 % Slovákov, v prípade občanov EÚ išlo o podiel 79 %,” doplnila analytička. „Nielen obnoviteľná energia, ale aj celkovo problém primárnych zdrojov by mal viesť ľudí k udržateľnejšiemu životu. Aj správne triedenie odpadu či napríklad neplytvanie vodou pri jeho umývaní, je tou správnou cestou, ako zlepšiť životné prostredie. Využívanie obnoviteľných zdrojov a zelenej energie či recyklácia vedia vo veľkej miere prispieť k tomu, aby sme našu planétu zaťažovali menej,” povedala Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK, ktorá sa venuje vzdelávaniu v oblasti triedenia.

Prím hrajú vodné elektrárne, geotermálnu energiu využívame minimálne

O výrobu elektriny a tepla z obnoviteľných zdrojov sa na Slovensku starajú najmä vodné elektrárne, biomasa, ale aj solárna fotovoltika či bioplynové stanice. „Slabšie zastúpenie majú zariadenia na energetické využitie odpadu a geotermálne výhrevne či elektrárne. Práve tzv. energia zo zeme má nadpriemerný potenciál, ktorý zatiaľ nedokážeme naplno využiť. Na Slovensku bol stanovený energetický potenciál geotermálnych vôd na 6716 megawattov tepelných (MWt), pričom dnes z neho využívame len zhruba jedno percento," priblížila Sadovská. Zároveň dodala, že na Slovensku aktuálne pripravuje spoločnosť PW Energy výstavbu prvých dvoch geotermálnych elektrární v blízkosti Žiaru nad Hronom (Lovča) a v okrese Prešov (Ľubotice). „V oboch prípadoch sa počíta s výrobou zelenej elektriny a využitím zostatkového tepla z viacerých geotermálnych vrtov v hĺbke okolo 3,5 až 4 kilometre. V prvej etape by mali mať geotermálne strediská v Lovči aj v Ľuboticiach inštalovanú kapacitu okolo 6,5 megawattu elektrických, čo zodpovedá produkcii elektriny zhruba pre 20 000 domácností," uzavrel projektový manažér PW Energy Michal Mašek. Výhodou geotermálnej energie je napríklad aj to, že je k dispozícii 24 hodín denne bez nejakých výkyvov, je ohľaduplná k životnému prostrediu a vyznačuje sa minimálnymi prevádzkovými nákladmi.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.05.2020
Externé zdroje na financovanie komunálnych potrieb
Samosprávy na financovanie svojich zámerov a investičných potrieb okrem vlastných finančných prostriedkov využívajú aj eurofondy. Združenie miest a obcí Slovenska sa však v prieskume zameralo na pomerne širokú paletu ostatných externých zdrojov financovania.
viac
22.09.2020
Vo vybraných okresoch sa má v októbri začať radónový prieskum
V Levickom, Komárňanskom a Topoľčianskom okrese sa bude od polovice októbra vykonávať radónový prieskum. Polročný projekt financovaný Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu vo Viedni bude zisťovať objemovú aktivitu radónu v ovzduší.
viac
13.10.2020
ZMOS skúma postoje samospráv k internetu
Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje v prieskumoch.
viac
28.12.2020
Ako samosprávy využívajú online prenos
Združenie miest a obcí Slovenska sa v nedávnom prieskume venovalo možnostiam obcí a miest pri zabezpečovaní online vysielania z rokovaní zastupiteľstiev.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %